« Nazaj na prvo stran

Praznik sv. Jožefa

19. marec 2013

Kolikor je zanesljivo znanega o sv. Jožefu, je zapisano v evangelijih po Mateju in Luku (prim. Mt 1,1–2,23; Lk 1,5–2,52). Rodovnika obeh evangelijev ga uvrščata med potomstvo kralja Davida. Zato je Jožefova družina izvirala iz Betlehema v Judeji, on sam pa se je preselil v Nazaret v Galileji, kjer je opravljal tesarsko obrt. Ker Jožefa evangeliji zadnjič omenjajo ob Jezusovem obisku v templju (ko je bil star 12 let), predvidevamo, da je Jožef umrl že pred začetkom Jezusovega javnega delovanja. Ostale zgodbe v zvezi z njegovim življenjem, ni možno potrditi.

Evangeliji nam kljub skopim podatkom rišejo sorazmerno jasno podobo o Jožefovi osebnosti. Bil je zvest in potrpežljiv mož, pokoren Božji volji glede njegovega življenjskega načrta, ob čemer je sprejel tudi vse spremljajoče težave. Evangelist Matej ga imenuje »pravičen« (Mt 1,19), saj je dojel načrt, ki ga je imel Bog z Marijo, in se zavestno vključil vanj tako, da je sprejel, zaščitil in poskrbel za svojo družino.

Jožef je zavetnik umirajočih, saj je po izročilu umrl v družbi Jezusa in Marije, kar za kristjane predstavlja idealen način, kako zapustiti zemeljsko življenje. Jožef je zavetnik očetov, obrtnikov, delavcev in krščanskih družin.

Leta 1870 je papež Pij IX. (1846–1878) sv. Jožefa uradno razglasil za zavetnika vesoljne Cerkve, s čimer je izpostavil njegovo vlogo podpornika, zaščitnika in vodnika svete družine, ki se je razširila na celotno Cerkev. Ob tej priložnosti je 19. marec določil za njegov godovni dan. Papež Pij XII. (1939–1958) je dodal še praznik Jožefa delavca, ki ga praznujemo 1. maja in sovpada s civilnim praznikom dela.

Papež Janez Pavel II. (1978–2005) je leta 1989 objavil apostolsko spodbudo z naslovom Odrešenikov varuh, v kateri je razmišljal o življenju in pričevanju sv. Jožefa. God sv. Jožefa je v Cerkvi na Slovenskem slovesni praznik, saj je sv. Jožef zavetnik slovenskih dežel in zavetnik novomeške škofije. Na praznik sv. Jožefa v novomeški škofiji vsako leto podelimo najvišje škofijsko priznanje »Odličje sv. Jožefa«. Na ta dan se v Sloveniji tradicionalno začenja teden družine.

Praznik sv. Jožefa, moža Device Marije in Jezusovega skrbnika obhajamo 19. marca.

Povzeto po Tiskovnem uradu SŠK