« Nazaj na prvo stran

Praznovanje Grozdetovega godu

26. maj 2012

Pred dvema letoma je na evharističnem kongresu v Celju mučenec Alojzij Grozde bil prištet med blažene in dosegel čast oltarja. Lani so bile njegove relikvije iz pokopališča v Šentrupertu na Dolenjskem slovesno prenesene v obnovljeno osrednje Marijino romarsko središče novomeške škofije na Zaplazu ter umeščene v stranski oltar pred barvitim mozaikom p. Marka Ivana Rupnika. Lani je Zaplaz obiskalo okoli 32.000 romarjev, ki se tam posebej priporočajo Mariji in prvemu slovenskemu blaženemu mučencu Alojziju Grozdetu.

God bl. Alojzija Grozdeta je sicer postavljen na njegov rojstni in krstni dan, 27. maja, ko se je rodil v Gorenjih Vodalah v župniji Tržišče. Ker ta dan letos sovpada s slovesnim praznikom binkošti, ki ga bomo obhajali jutri, v nedeljo, Grozdetov god letos praznujemo en dan prej, torej danes.

Današnje praznovanje godu blaženega Alojzija Grozdeta je dopoldne privabilo na Zaplaz  mnogo romarjev in precejšnje število duhovnikov, ki so skupaj s škofom Andrejem Glavanom obhajali evharistično daritev. Pred mašo so bogoslovci novomeške škofije pripravili molitveno uro, ki je vsem prisotnim prebujala zavest soodgovornosti za rast pristnega krščanskega življenja in spodbujala k zavzeti molitvi za nove duhovne poklice.

V nagovoru med sv. mašo je, v povezavi z bližnjim binkoštnim praznikom, škof Andrej Glavan izpostavil, kako je bil Sveti Duh s svojim delovanjem navzoč v vseh pomembnih trenutkih zgodovine odrešenja, od stvarjenja, preko Jezusovega učlovečenja do ustanovitve Cerkve na binkoštni dan, ko so učenci prejeli Svetega Duha in postali Kristusovo skrivnostno telo. Kakor učence je Sveti Duh tudi bl. Alojzija Grozdeta preobrazil v pogumnega pričevalca za Kristusa. Podelil mu je dar moči, da je ohranil svojo zvestobo in ljubezen do Boga vse do prelitja krvi, ko je padel kot žrtev revolucije. Celoten škofov nagovor je dosegljiv na tej povezavi.

Po maši je bil blagoslov z Grozdetovimi relikvijami. Nato so duhovniki v Grozdetovi kapeli zapeli Grozdetove litanije. Petje pri celotni slovesnosti je vrhunsko oblikoval pevski zbor župnije Semič.

Popoldne od 16:00 do 19:30 je v svetišču na Zaplazu potekalo večurno branje Svetega pisma in molitvena ura v organizaciji katoliških gibanj. Več ...

Ob 20:00 pa je bila uprizoritev hagiografske drame o blaženem mučencu Grozdetu v izvedbi Antonovega odra iz župnije Ljubljana Vič. Več o drami si preberite v posebnem članku in galeriji.