« Nazaj na prvo stran

Praznovanje Kristusa Kralja vesoljstva

22. november 2021

Na nedeljo Kristusa Kralja vesoljstva, ki je letos potekala 21. novembra, je novomeški škof slovesno maševal v novomeški stolnici.

Božje kraljevanje pomeni dokončno izpolnitev človekovega hrepenenja po Bogu in željo, da bi mogel biti združen in povezan z Bogom. To kraljevanje je presežen Božji dar. Ob dovršitvi sveta se bo Kristusovo gospostvo z njegovim drugim prihodom razodelo v dokončnem odrešenju ljudi in v preoblikovanju ustvarjenega sveta. Praznik v katoliški Cerkvi obhajamo od leta 1925, uvedel ga je papež Pij XI.

Gospod škof je pri slovesni maši podelil tudi papeški blagoslov z popolnim odpustkom. V pridigi je gospod škof izpostavil: »Bistveno sporočilo današnjega praznika je, da je Bog ljubezen in da želi v svetu vzpostaviti svoje kraljestvo ljubezni, pravičnosti in miru. To je kraljestvo, katerega kralj je Jezus in ki se razteza do konca časov. Zgodovina nas uči, da so kraljestva, ki temeljijo na človeški moči krhka in prej ali slej propadejo. Božje kraljestvo, ki temelji na Očetovi ljubezni, se ukoreninja in živi v srcu tistih, ki verujejo. Tem Oče podari mir, svobodo in polnost življenja«. (Celotna pridiga je na voljo v priponki pod objavo.)

Gospod škof je, poleg slovesne maše ob 9. uri, sodeloval s pridiganjem tudi pri ostalih nedeljskih mašah v stolnici, ter se tako srečal z rednim stolnim občestvom. Ob tem je Župnijski Karitas Stolne župnije svetega Nikolaja podelil priznanje vlade republike Slovenije in spominsko značko v zahvalo za nesebično pomoč, ki so jo člani župnijske Karitas darovali ob razsajanju epidemije. Župljani stolne župnije so gospoda škofa toplo sprejeli in mu pri vsaki maši izrekli besede pozdrava in spodbude, ter mu vsakokrat podarili darilo.