« Nazaj na prvo stran

Praznovanje Lurške Matere Božje - svetovni dan bolnikov

19. februar 2015

11. februarja, na god Lurške Matere Božje, obhajamo svetovni dan bolnikov. Geslo letošnjega dneva bolnikov se je glasilo: "Slepemu sem bil oko in kruljavemu noga" in je vzeto iz Jobove knjige (Job 29,15). Svetovni dan bolnikov nas vsako leto spomni na sočutje in pozornost do bližnjih, ki trpijo za različnimi boleznimi. Tudi papež Frančišek nas je v posebni poslanici ob letošnjem že 23. dnevu bolnikov povabil k modrosti srca v služenju bratom in sestram.

Škof Andrej Glavan je ona čast Lurške Matere Božje že 4. februarja 2015, daroval sv. mašo v kapeli novomeške bolnišnice, ki je posvečena prav njej. Povabil ga je bolnišnični duhovnik p. Marko Novak. Navzoča pa je bila tudi direktorica novomeške bolnišnice ga. Mira Retelj, ki je poudarila, da je letošnje praznovanje zadnjič potekalo v tej kapeli, saj naj bi v prihodnjem letu praznovali že v novi kapeli, za katero je predviden prostor v sklopi načrtovane gradnje urgentnega bloka v tem letu.

Sam god Lurške Matere Božje pa je škof Glavan obhajal skupaj z oskrbovanci Doma starejših - Penzion Ivanež v Gabrju pri Brusnicah. Pri sveti maši se je zahvalil osebju doma in vse spodbudil k pogumnemu prenašanju bolezenskih težav, ki niso madež človeškem življenju, temveč razkrivajo skrivnost trpljenja, ki z darovanjem lahko vodi v odrešenje.