« Nazaj na prvo stran

PRAZNOVANJE MARIJINEGA VNEBOVZETJA NA ZAPLAZU

16. avgust 2020

V soboto smo obhajali praznik Marijinega vnebovzetja, praznik krščanskega veselja in neugasljivega upanja. Osrednje slovesnosti so potekale v škofijskem romarskem središču na Zaplazu.

Letošnje praznovanje je zaznamovalo vreme, ki je primoralo, da smo večerno mašo na predvečer praznika obhajali v cerkvi brez procesije. Pred sveto mašo smo zmolili pete litanije Matere Božje. Zatem je sledila sveta maša, katero je daroval generalni vikar novomeške škofije prelat Božidar Metelko, ob somaševanju duhovnikov. V pridigi je poudaril dva stebra, ki nas vodita v miren pristan domačega pristanišča; prvi Devica Marija in drugi sveta evharistija.

Osrednjo sveto mašo na sam praznik pa je daroval novomeški škof Andrej Glavan. Slednji je v pridigi izpostavil, da je današnji dan »praznik krščanskega veselja in neugasljivega upanja. Kljub temnim oblakom, ki so se letos ob pandemiji zgrnili na ves svet. Današnji praznik dokazuje, da je ljubezen močnejša od smrti, da je v Bogu neizmerna moč ljubezni, zato bo življenje končno zmagalo ne glede na ovire in preizkušnje.«

Pri vseh svetih mašah smo obnovili izročitev slovenskega naroda Mariji.

Praznovanja se je letos zaradi slabega vremena na predvečer in zahtevne epidemiološke situacije udeležilo nekoliko manj ljudi, kot pretekla leta.