« Nazaj na prvo stran

Praznovanje sv. Janeza Vianeja pri Sestrah Corpus Christi na Čatežu

11. avgust 2015

V kapeli sv. Janeza Vianeja sester Corpus Christi v župniji sv. Jurija na Čatežu ob Savi je 4. avgusta 2015, na god arškega župnika, potekalo celodnevno češčenje Najsvetejšega. Sklenili so ga s sveto mašo, ki jo je ob somaševanju duhovnikov iz okoliških župnij, daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

V pridigi je poudaril, da naj si prizadevamo, da bo arški župnik vedno naš zgled ter dodal:, da se naj bo Jezus dal v jed v čudežu evharistije le, če bomo med seboj povezani. "Dragi bratje in sestre, v tem smo veliki. Veliki na božji način, veliki v tej evangeljski protislovnosti, kjer iz majhnega raste tako veliko, da more sprejemati ptice neba, da morejo gnezditi v njegovih vejah."

Nadškof Zore je spomnil, da je arški župnik deloval v precej viharnem času a to ga ni ustavilo pri njegovem poslanstvu: "Škof Jeglič je v svojem dnevniku zapisal, kako lahko se izgubi duhovnik, ki ni prijatelj, ki ne ljubi Jezusa v tabernaklju. Arški župnik nam dokazuje, da biti pred Najsvetejšim pomeni spreobračati ljudi. In tudi vi dragi bratje in sestre boste s svojo molitvijo dosegli več kakor z vsemi svojimi besedami, s katerimi skušate ljudi usmerjati na pravo pot, kakor si pač za tega in onega predstavljate. Tudi vi boste morali na kolena pred Najsvetejše, če hočete spreobračati svoje otroke, družine, sosede ... Na kolena pred Najsvetejše, ne z žugajočim s prstom, ne z grmečim glasom, v tihi molitvi pred Najsvetejšim, tam se kaže pot v nebesa."

Molitev, spokornost, spovedovanje in študij je po besedah nadškofa Zoreta tisto, s čimer nam je svetnik Janez Maria Vianej kazal pot v nebesa. "Vse to bomo morali živeti v svojem življenju tudi mi, če bomo hoteli stopati proti nebesom," je povedal nadškof Zore in dodal, da se moramo, da bi kazali pot v nebesa naprej spreobrniti in pokoriti sami.

Vir: Radio Vatikan, p. Ivan Rampre