« Nazaj na prvo stran

Predaja človekoljubne pomoči in obisk predsednika SŠK msgr. Glavana v Srbiji

15. julij 2014

Predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) škof msgr. Andrej Glavan je v petek in soboto, 11. in 12. julija 2014, obiskal Nadškofijo Beograd. Tamkajšnjemu beograjskemu nadškofu metropolitu msgr. dr. Stanislavu Hočevarju je izročil sredstva v višini 120.000,00 EUR, ki so jih v posebni nabirki med 25. majem in 1. junijem letos zbrale slovenske župnije za žrtve nedavnih poplav v Srbiji in Bosni in Hercegovini. Predsednik SŠK je v Beogradu izročil polovico zbranih sredstev, drugo polovico zbranih sredstev je SŠK posredovala Nadškofiji Sarajevo. Slovenci smo v obeh akcijah SŠK in Slovenske Karitas za odpravljanje posledic poplav na Balkanu zbrali finančno in materialno pomoč v višini preko 645.000,00 EUR.

Prvi dan obiska je škof Andrej Glavan v spremstvu apostolskega nuncija msgr. Orlanda Antoninija in beograjskega nadškofa msgr. Stanislava Hočevarja obiskali prebivalce Obrenovca, ki so jih nedavne poplave najbolj prizadele. V petek zvečer se je pri maši v beograjski katedrali srečal z verniki in pri večerji še s slovenskim veleposlanikom Francem Butom. V soboto je škofa Glavana sprejel srbski minister za pravosodje Nikola Selaković, ki je odgovoren tudi za verske skupnosti. Odmevni obisk predsednika SŠK se je zaključil z opoldanskim ogledom prizadetega področja med Savo in Drino v mestu Šabac, kjer se je na “slavi” srečal s številnimi pravoslavnimi duhovniki in predstavniki tamkajšnje Karitas.

Več o obisku, dosedanji pomoči in namenski porabi sredstev lahko preberete na spletni strani SŠK in na spletni strani Slovenske karitas.

Slovenska karitas še vedno zbira denarna sredstva na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: POPLAVE SRBIJA IN BIH, Sklic: SI00 625, Koda namena: CHAR, BIC banke: LJBASI2X. Položnice so na voljo na poštnih uradih in po župnijah.

Povzeto po TU SŠK