« Nazaj na prvo stran

Predsednik SŠK sprejel brata iz Taizéjske skupnosti

19. januar 2023

Novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. dr. Andrej Saje je sredo, 18. 1. 2023, na prvi dan molitvene osmine za edinost kristjanov, sprejel brataJeana Patricka iz Taizéjske skupnosti v Franciji.

Pogovarjala sta se o pripravi na prihodnje, 46. evropsko srečanje mladih, ki bo za novo leto 2024 v Ljubljani. Pripravlja ga Taizéjska ekumenska skupnost v sodelovanju Cerkvijo na Slovenskem, posebej z ljubljansko nadškofijo. Gosta je spremljal Tilen Čebulj, koordinator Evropskega srečanja mladih.

Taizé ima kot kraj molitve in ekumenskega zbliževanjaCerkva ter medverskega dialoga pomembno vlogo že več desetletij. Skupnost nudi prostor srečanja, molitve in daje Cerkvi močno duhovno oporo. Bratje v skupnosti so papežu Frančišku obljubili posebno molitveno podporo za uspeh sinode o sinodalnosti v Cerkvi, ki bo dosegla vrhunec v vigiliji in molitvenem bdenju ob začetku sinodalnega zasedanja oktobra letos v Rimu.

Mladi iz Slovenije so s Taizéjem povezani že dolgo. Tja radi romajo posebej v poletnem času, redno pa se udeležujejo tudi novoletnih molitvenih srečanj po prestolnicah Evrope. Mnogim so tovrstna srečanja pomagala na poti vere in osebne rasti. Prihodnje evropsko molitveno srečanje mladih v Ljubljani bo priložnost tudi za izmenjavo izkušenj, utrjevanje vere in krščanskih občestev ter sklepanje novih prijateljstev, nenazadnje pa tudi za prepoznavnost naše domovine v širšem evropskem prostoru. Mladi iz Slovenije, ki še niso bili v Taizéju ali na drugih novoletnih molitvenih srečanjih, bodo imeli priložnost doživeti skupnost verujočih različnih krščanskih veroizpovedi iz vse Evrope.

Škof Saje se je v imenu Slovenske škofovske konference bratu Jeanu Patricku zahvalil, da so bratje sprejeli povabilo Cerkve na Slovenskem za prihodnje srečanje mladih, ter obljubil molitveno in drugo podporo.