« Nazaj na prvo stran

Pregled dela Škofijske Karitas v letu 2017

28. november 2017

Od ponedeljka, 27. novembra, do nedelje, 3. decembra 2017, v poteka tradicionalni Teden Karitas, letos pod geslom »Kje sem doma?«. Geslo nas želi spomniti in spodbuditi k razmisleku o domu, kje ga imamo, kaj nam pomeni, in kako lahko pomagamo najti dom številnim tistim, ki le tega ne občutijo. »Kjer je naše srce, tam se počutimo doma. Kjer so ljudje, ki nas imajo radi, tam je naš dom.«

V torek, 28. novembra, je Škofijska Karitas Novo mesto na tiskovni konferenci predstavila njeno delo v iztekajočem se letu in delo z njo povezanih 30 Župnijskih karitas.

Letos so tako pomagali približno 12.000 osebam. Razdelili so 290 ton hrane ter 25 ton pralnega praška in higienskih potrebščin ter skoraj 80.000 evrov preko plačil položnic in drugih stroškov za nekaj več kot 400 gospodinjstev. Z boni za nakup šolskih potrebščin in s plačili šolske prehrane, vrtcev ter dijaških domov so skoraj 150 družinam pomagali z okrog 14.000 evri. V program izposoje ortopedskih pripomočkov je bilo letos vključenih več kot 80 bolnikov. Organizirali pa so tudi poletna letovanja za otroke, mladostnike in starostnike. Celotna vrednost pomoči je dosegla približno 200.000 evrov. Pri delu Škofijske in Župnijskih Karitas sodeluje okrog 700 rednih in občasnih prostovoljcev.

Gmotno pomoč so glede na lani presegli za več kot 50 ton. Število prosilcev je ostalo podobno lanskemu, zabeležili pa so porast novih prosilcev, ki jih je približno dve tretjini, pri čemer gre predvsem za nove družine in nove oblike stisk, ki jih skušajo po svojih močeh reševati. Letos se je okrepilo tudi število prosilcev, ki živijo sami. Med temi prevladujejo predvsem upokojenci, pri denarni pomoči pa njihov delež dosega nekaj več kot četrtino. Hkrati pa želijo ohraniti dostojanstvo oseb v stiski, kar je temeljno poslanstvo Karitas nasploh.

Škofijska Karitas Novo mesto