« Nazaj na prvo stran

Redovniki obhajali dan posvečenega življenja

7. februar 2014

Redovnice in redovniki iz 8 različnih redovnih skupnosti smo se 2. februarja 2014, na praznik svečnice, zbrali v novomeški stolnici, da skupaj s škofom Andrejem praznujemo dan posvečenega življenja. Kljub poledeneli cesti se nas je zbralo blizu 30 iz različnih krajev škofije. Začeli smo ob 10. uri z molitvijo rožnega venca, ob 10.30 pa nadaljevali z blagoslovom sveč in procesijo ter slovesno evharistijo.

Totus tuus – ves tvoj, je bilo geslo letošnjega dneva, ker bo 27. aprila za svetnika razglašen papež Janez Pavel II., ki je praznik Jezusovega darovanja v templju razglasil za dan posvečenega življenja.

Škof Andrej nas je v pridigi nagovoril: »Malo vas je, dragi redovniki in redovnice, zato pa ste v škofiji toliko bolj dragoceni; sorazmerno veliko pa je v naši škofiji kontemplativnih redov: 8 karmeličank in 12 kartuzijanov, ki v pozdravnih nagovorih obljubljajo povezanost v molitvi.« Prva njegova misel je veljala evangeliju praznika: »’Glej, ta je postavljen v padec in vstajenje mnogih v Izraelu in v znamenje, ki se mu bo nasprotovalo in tvojo dušo bo presunil meč.’ Jezus in tudi Cerkev, njegovo skrivnostno telo, bo znamenje nasprotovanja, ker njegovo odrešenje zahteva izbiro, ki je odločilna in lahko tudi rušilna – zanj ali proti njemu. Ta izbira se polaga pred vse, ki mu želijo slediti, izbrati ne le neko posladkano pobožnost do Kristusa, ampak pogumno sprejeti njegov zahtevni nauk.« Drugo misel pa je posvetil geslu: »’Ves tvoj,’ ki naj bi bilo pravzaprav geslo še posebej vsakega, ki je poklican v posvečeno življenje. ’Ves tvoj’ v izpolnjevanju evangeljskih svetov: pokorščine, čistosti in uboštva. Papežev osebni tajnik je pojasnil, da se geslo ’Ves tvoj’ ne nanaša le na Marijo, pač pa  tudi na Jezusa. Papež je imel, kot je pojasnil tajnik, vedno pri sebi zvit droben listek, na katerem je bilo na roko napisano, da se je v mladih letih ves izročil Jezusu. ’Ves tvoj’ – Marijin in Jezusov – na današnji praznik Jezusovega darovanja zapišimo v svoje srce in tudi mi lahko pričakujemo posebno Marijino varstvo, kot ga je bil deležen papež Janez Pavel II.«

Po sveti maši  je gospod škof redovnice, redovnike in bogoslovce povabil v škofijsko dvorano na topel obed in bratsko druženje, kjer smo se v veselem pogovoru zadržali še nekaj časa.

s. Terezija Hostnik, ND

Redovniki v novomeški škofiji