« Nazaj na prvo stran

Redovniški dan 2013 v Šentjerneju

25. september 2013

V sredo, 18. septembra 2013, je v Šentjerneju potekal letošnji vseslovenski redovniški dan. Zbralo se je okrog 300 redovnic in redovnikov iz vseh redovnih skupnosti, ki delujejo na področju naše domovine. To je največje število udeležencev v zadnjih desetih letih. Srečanje se je začelo s somaševanjem v župnijski cerkvi, ki ga je skupaj z apostolskim nuncijem v Sloveniji, msgr. Juliszem Januszem, vodil novomeški škof msgr. Andrej Glavan. Redovnike je v nagovoru spodbudil k edinosti, ki je eno temeljnih poslanstev Cerkve. Predstavniki različnih redovnih skupnosti so pred oltar simbolično prinesli različne cvetove in tako sestavili pester in pisan vrt, ki je predstavljal skupnost Cerkve in različnost redovnih karizem v njej.

Po maši in okrepčilu je sledilo osrednje predavanje v kulturnem domu v Šentjerneju. Zbrane je najprej pozdravil šentjernejski župan, nato pa jih je nagovoril prof. dr. Ivan Platovnjak DJ, ki je v nagovoru razmišljal o pojmu duhovnega izkustva in njegove pomembnosti za življenje kristjana in redovnika. Za vsako poklicanost je pomembno, da se spominjamo izvornega duhovnega izkustva. Po drugi strani pa se lahko elementov duhovnega izkustva zavemo tudi v povsem vsakdanjih in konkretnih dogodkih.

Po predavanju in kosilu je sledil popoldanski obisk romarskega središča novomeške škofije na Zaplazu. Marijino Božjo pot in kraj, kjer počivajo relikvije bl. Alojzija Grozdeta, je na zanimiv in izviren način predstavil domači župnik Marcos Japelj. Nekaj časa je bilo namenjenega tihi osebni molitvi, za sklep smo pred izpostavljenim Najsvetejšim zapeli litanije Matere Božje, se s tem izročili Bogu v varstvo, ga prosili za vse potrebe krajevne Cerkve na Slovenskem in mu izročili osebne načrte in vprašanja.