« Nazaj na prvo stran

Redovniški dan 2019 v Trebnjem in na Zaplazu

24. september 2019

V sredo, 18. septembra 2019 je v župniji Trebnje in na Zaplazu potekal Redovniški dan z geslom: Cerkev je misijonarska. Zbralo se je okrog 170 redovnic in redovnikov iz vse Slovenije, ki smo se najprej zbrali v župnijski cerkvi Marije vnebovzete v Trebnjem. Po uvodni molitvi je sledil pozdrav župnika Jožeta Pibernika, ki je vse pozdravil ter predstavil zgodovino cerkve in župnije ter njeno sedanje delovanje. Sledilo je srečanje v Kulturnem domu, kjer sta o svojem delu in poslanstvu pričevala s. Emanuela Žerdin FBS in p. Jože Mujdrica DJ. S. Emanuela je predstavila svoj misijon v Sloveniji, ko hodi pomagat bolnim in ostarelim v domove. Povedala pa je tudi o svojih izkušnjah v Črni Gori in v hospicu, p. Jože pa se že 45 let razdaja v misijonu v Zambiji kot predavatelj duhovnosti. Njegovo sporočilo je bilo, da je potrebno oznanjati evangelij z veseljem in upanjem, s. Emanuela pa je poudarila, da je potrebno sprejemati vsakega človeka tam, kjer je.

Po pričevanju nas je nasmejal g. Gregor Čušin, ki je s seboj pripeljal svojega sina, ki ga je spremljal na harmoniki. G. Gregor je "spravil" v rime prve zgodbe Svetega pisma od stvarjenja sveta in človeka do Ezava in Jakoba ter vanje vključil aktualne teme za današnji čas.

Po kosilu smo se odpravili v Marijino božjepotno cerkev na Zaplazu, kjer smo se z litanijami Matere Božje priporočili Mariji Pomočnici. Ob 15.00 je bila sveta maša, ki jo je ob številnih duhovnikih - redovnikih vodil novomeški škof Andrej Glavan. V pridigi se je zahvalil redovnikom za delo, ki ga opravljajo in ima misijonski pomen. Omenil je papeževo zahvalo, ki jo je izrekel letos v pismu na god sv. Janeza Vianeja duhovnikom in veljajo tudi za vse posvečene osebe: »Hvala vam za vašo zvestobo sprejetim obveznostim. V družbi in v kulturi, ki je plehkost spremenila v vrednoto, je resnično pomembno, da obstajajo ljudje, ki zastavijo svoje življenje in skušajo prevzeti obveznosti, ki zahtevajo vse življenje … V zavedanju, da zaklad nosimo v lončenih posodah, vemo, da se Gospod kaže kot zmagovalec v slabotnosti, da nas ne neha podpirati in nas klicati, ko nam daje stoterno …«

Po sveti maši smo se podružili še pred cerkvijo na Zaplazu, potem pa odšli vsak v svojo skupnost z lepimi vtisi in obogateni s srečanji. Več pa lahko preberete in poslušate na spletni strani Radia Vatikan.

Zapis smo prevzeli s spletne strani KORUS - Konference redovnih ustanov Slovenije.