« Nazaj na prvo stran

Rekolekcija duhovnikov 2013

28. avgust 2013

V sredo, 28. avgusta 2013, je v Škocjanu pri Novem mestu potekala tradicionalna duhovna obnova za duhovnike novomeške škofije ob začetku novega pastoralnega in veroučnega leta. Zbralo se je okrog 60 duhovnikov.
Srečanje so uradno začeli z bogoslužjem božje besede in škofovo meditacijo ter molitvijo pred Najsvetejšim v župnijski cerkvi. Škof je duhovnikom najprej položil na srce edinost. Spodbujal je, naj se kljub preizkušnjam v Cerkvi na Slovenskem zoperstavijo skušnjavi razdeljenosti, saj je cilj Cerkve, da gradi trdno občestvenost. Opozoril je, da "skupnost (škofijska, župnijska, redovna) ni šibka zaradi težkih problemov; temveč težki problemi nastajajo zato, ker je skupnost šibka".
Nato je škof spodbujal z besedami papeža Frančiška, ki jih je izrekel na letošnjem svetovnem srečanju mladih v Rio de Janeiru, naj bomo dejavni kristjani, naj ne opazujemo življenja le z balkona, temveč vstopimo v življenje in igramo v njem kot protagonisti in ne le obrambo (kot pri športu). Duhovnike je spodbudil, naj v župnijah čim prej začnejo z veroukom in tudi s srečanji za starše. P. Miran Špelič je duhovnikom nato predstavil novo molitveno revijo Magnificat.
Srečanje se je nato nadaljevalo z obiskom skupnosti Cenacolo za odvajanje od zasvojenosti. Navzočim duhovnikom je življenje v skupnosti in osnove dnevnega reda predstavil eden njenih članov. Fantje se v skupnosti vzgajajo predvsem z redno molitvijo in fizičnim delom na velikem posestvu. Preživljajo se od hrane, ki jo sami pridelajo. Močan element vzgoje pa so tudi osebni pogovori in izmenjava izkušenj med starejšimi in mlajšimi člani.
Rekolekcija duhovnikov se je zaključila s skupnim kosilom in sproščenim pogovorom v Leničevem domu.