« Nazaj na prvo stran

Romanje po mučeniški poti kanonika Keka

25. oktober 2023

V nedeljo, 22. oktobra 2023, ob 15. uri se nas je petindvajset romarjev zbralo pri OŠ v Birčni vasi, kjer so imeli partizani pred natanko 80 letih nazadnje zaprtih 17 oseb, potem ko so jih ob umiku pred Nemci odgnali iz Novega mesta in preden so jih odvedli do Mihovske jame, jih tam pobili in pometali v jamo.

Ostanke pobitih oseb so 23. oktobra 1994 prenesli in pokopali v skupen grob na starem novomeškem pokopališču v Ločni v duhovniškem grobu, saj je bil med žrtvami tudi profesor na gimnaziji in kanonik Franc Kek, ki je danes prištet med slovenske mučence 20. stoletja in ga skupaj s še 25 žrtvami komunističnega nasilja v postopku beatifikacije že imenujemo Božji služabnik.

Poleg kanonika Keka so bili med žrtvami tudi Franc Fabjančič, rojen leta 1889, graščak z Ruperč Vrha (njegova žena Dora, roj. Stare, se je še zadnji trenutek izognila partizanom in se po vojni z otrokoma preselila v Argentino), organist in občinski tajnik iz Dolenjskih Toplic Franjo Armeni (oče zdravnika Cirila Armenija, ki si je zelo prizadeval za pokop žrtev v Ločni), Marija Golob, članica Katoliške akcije iz Birčne vasi, Alojz Grilc, trgovec iz Novega mesta, Jože Pavlič, višji računski inšpektor v Novem mestu, Jernej Sitar, mizarski mojster iz Šmihela pri Novem mestu, Viktor Šonc, zastopnik Vzajemne zavarovalnice v Novem mestu, Jurij Verbič, trgovec iz Novega mesta in drugi.

Romarji smo se zaradi dežja do vasi Mihovec pri Podgradu odpeljali z avtomobili, pot skozi gozd pa smo nadaljevali peš. Prisotni domačini so nam povedali, da so partizani žrtve pobili na ravnini ob gozdni poti, nato pa so jih odnesli v višje ležečo jamo. Ob križu pred Mihovsko jamo smo ob 80–letnici poboja 17 žrtev prižgali svečko in izrekli molitev, zapisano na podobici, natisnjeni ob tej obletnici in priložnosti:

 

Vsemogočni in usmiljeni Bog!

Spoštljivo se spominjamo trpljenja in mučeniške smrti kanonika Franca Keka in drugih slovenskih mučencev dvajsetega stoletja. Verovali so vate in ljubili svojo domovino. Usmiljeno sprejmi njihovo žrtevin podeli našemu narodu spravo in mir. Razlij svoj blagoslov nad Slovenijo, da bomo hvaležni za tvoje darove, Ijubili življenje in napredovali v duhovni in vsakršni blaginji. Naj slovenski mučenci pred vesoljno Cerkvijo dosežejo čast oltarja, nam pa pomagajo, da bi živeli kot pokončni kristjani.

Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

  

Jože Golob, doma iz Birčne vasi, je na kratko opisal dogodke oktobra 1943 

Lokacija jame

Prihodnjo soboto, 28. oktobra 2023, bo v pokopališki kapeli v Ločni po skupni molitvi hvalnic ob 9.30 še sveta maša ob 10. uri.