« Nazaj na prvo stran

Seminar Karitas v Celju in 130 let Grmske šole

25. oktober 2016

Škof Glavan je v petek, 14. oktobra 2016, zvečer vodil somaševanje v cerkvi sv. Jožefa nad Celjem za udeležence seminarja Karitas, ki se vsako leto zberejo na treh krajih v Sloveniji, da se en vikend poglobijo v aktualno temo tekočega leta in tako obnovijo svojo moč za vsakodnevno služenje kot prostovoljci v dobrodelnosti.

Tema letošnjega leta je vezana na sveto leto usmiljenja in nosi naslov: V objemu dobrote.

Po sveti maši, pri kateri so se pridružili tudi celjski škof Stanislav Lipovšek, direktor Nadškofijske Karitas Maribor, generalni tajnik Slovenske Karitas Imre Jerebic in domača duhovnika, je sledilo predavanje p. dr. Roberta Bahčiča, ki je z mislimi ob svetopisemskih odlomkih, ob primerih in živem pričevanju gosta osvetlil vsebino o Božjem usmiljenju v našem življenju. O tem lahko rečemo, da se Bog nikoli ne da prekositi v svojem usmiljenju in smo poklicani, da se po njem zgledujemo tudi mi.

 

Istega dne dopoldne pa se je škof Glavan dopoldne udeležil proslave ob 130-letnici kmetijske šole Centra biotehnike in turizma - Grm - v Novem mestu. Bioethniška šola, ki je pred leti razširila svoje programe na vse ravni srednješolskega in tudi nekaj programov visokošolskega izobraževanja je pomemben dejavnik biotehniške vzgoje in šolstva ne le v dolenjski regiji, temveč tudi v slovenskem merilu. Na Škofiji Novo mesto smo tudi sicer veseli dobrega sodelovanja s šolo, saj so njihovi prostori že dvakrat gostili škofijsko srečanje družin, leta 2009 in 2015. Nenazadnje pa lahko omenimo tudi, da je iz vrst nekdanjih dijakov biotehniškihega centra prišlo že več novomašnikov in aktualnih bogoslovcev.