« Nazaj na prvo stran

Seminar o krašenju cerkva - advent

13. november 2012

V začetku novembra je pri škofijskem romarskem svetišču na Zaplazu (nato pa tudi v Šentvidu nad Ljubljano) potekal adventni seminar za krasilce cerkva. Vodila ga je nizozemska floristka Nicky Markslag, organizirala pa mag. Jelka Stopar Metelko s pomočjo družinskih članov, ki so poskrbeli, da so imeli udeleženci na voljo dovolj materialov za delo in so se na seminarju lepo počutili.

To je bil že tretji seminar, ki je bil namenjen slovenskim krasilcem cerkva. Teoretičnemu delu je sledil praktični del, kjer je vsak udeleženec izdelal najmanj en izdelek, ki ga je odnesel domov. Na manjših izdelkih smo se naučili tehnike, kako v cerkvi narediti večjega. Cerkev potrebuje velike izdelke, da so vidni od daleč, zato morajo imeti jasne linije in velike površine enakih materialov.

Krašenje cerkva se precej razlikuje od aranžiranja s cvetjem v komercialne namene. Uporabljajo se pretežno materiali iz narave, oblikovani pa so na način, ki vključuje različne simbolne pomene. Simboli so lahko izraženi z barvo uporabljenih materialov, obliko aranžmaja ali pa obojega hkrati.

V adventnem časuv je v cerkvah najbolj običajen velik venec iz zelenja, s štirimi svečami v vijolični barvi. Zelenje simbolizira novo življenje, ki ga v adventu pričakujemo, vijolična barva pa nas spominja na spokornost v pripravi na Jezusov prihod. Lahko pa uporabimo tudi druge simbole, ki so drugačni od običajnih. Predavateljica je pripravila nekaj takšnih primerov, ki so jih udeleženci seminarja sprejeli z navdušenjem. S pomočjo barv, svetlobe in oblike aranžmaja se lahko na primer posebej poudari simbol potovanja proti cilju, to je prihod odrešenika.

Simbolni pomen izdelkov iz cvetja mora biti zelo jasno izražen, najbolje je tako, da ga vsak prepozna. Lahko pa tudi na oglasno desko na kratko napišemo, kaj smo želeli z dekoracijo povedati. Prav je, da z uporabljenim simbolnim pomenom seznanimo tudi gospoda župnika, ki lahko vsebino povzame v nagovoru.

Pogosto se krasilci srečujejo s težavo, kako se sploh lotiti dela, kje začeti. Izkušena floristka Nicky je predlagala seznam, oporne točke, po katerih se pripravimo na delo. Zapišemo jih na list papirja in so izhodišče za pripravo na delo in pogovor v skupini, ki bo uresničila načrt.

Najprej govorimo o temi (Advent, Božič ...). Tema se naj navezuje na evangelij ali berilo. Določimo barve, ki jih bomo uporabili, določimo cvetje in zelenje, ki ga bomo uporabili. Najpogosteje izhajamo iz cvetja in zelenja, ki ga imamo na voljo v bližnji okolici in je cenovno najdostopnejše. Potem se odločimo, kakšno obliko aranžmaja bomo uporabili (klasično ali moderno, katero obliko znotraj te splošne delitve). Vedeti moramo kam bomo postavili aranžma, še bolje, da ga delamo kar tam, kjer bo stal. Kako bomo naredili aranžma, da bodo ljudje v njem kar najlažje prepoznali simbolni pomen, ki smo ga vnesli v aranžma.

Prav vsak udeleženec je s seminarja odnesel delček novega spoznanja in mnogi so povedali, da se nam bodo pridružili tudi na naslednjem seminarju, ki bo potekal 11. in 12. marca 2013 in bo namenjem krasitvi za Veliko noč, Sv. Obhajilo, Sv. Birmo in poroke.

Zapisala, prevajala in seminar organizirala:
mag. Jelka Stopar Metelko