« Nazaj na prvo stran

Simpozij o Ignaciju Knobleharju uspel

5. julij 2019

V četrtek, 4. julija 2019 – dan pred osrednjo proslavo v Občini Škocjan in dva dni pred 200. obletnico rojstva dr. Ignacija Knobleharja – je v Baragovem zavodu v Novem mestu potekal Simpozij o Ignaciju Knobleharju. Večer je bil izredno zanimiv in lepo obiskan. Z organizacijo dogodka je Škofija Novo mesto dala še en prispevek v celoletnem praznovanju t.im. Knobleharjevega leta. Simpozija so se udeležili novomeški škof msgr. Andrej Glavan, beograjski nadškof msgr. Stanislav Hočevar, škocjanski župan Jože Kapler in novoimenovani veleposlanik RS pri Svetem Sedežu Jakob Štumpf. Za glasbeno popestritev sta poskrbela mlada pevka Klara Klemenčič in kitarist Alex Zorko. Osrednji gostje pa so bili štirje izbrani strokovnjaki, ki so spregovorili o naslednjih temah.

Dr. Bogdan Kolar je v svojem predavanju osvetlil zgodovinske okoliščine misijonskega prizadevanja v Evropi 19. stoletja. Potem, ko je ob koncu 18. stol. misijonsko delo tako rekoč zamrlo (med drugim zaradi ukinitve reda jezuitov), je ravno z začetkom 19. stol., z vedno večjimi možnostmi potovanja in obveščanja ljudi misijonska zavest na stari celini dobila nov razcvet. To je tudi čas, ko sta na svojo misijonsko delo odšla dva naših največjih misijonarjev Friderik Baraga in Ignacij Knoblehar.

Dr. Stane Granda je svojo navzočnost na simpoziju opravičil, poslal pa je pisni prispevek, ki ga je v njegovem imenu prebrala s. Damjana Tramte HMP. V predavanju je predstavil zgodovino škocjanske fare, gospodarske (kmetijske), šolske in duhovne razmere okolja, v katerem je kot mlad fant odraščal Knoblehar. Čeprav je iz fare Škocjan izšlo več velikih mož, Granda sklepa, da je bil za Knobleharjev uspeh vendarle ključen osebni vidik in družinsko okolje, saj je že kot mlad fant kazal izredno nadarjenost.

S. dr. Ivanka Tadina je predstavila Ignacija Knobleharja skozi odločitev in željo za misijonsko delo. V njegovih pismih rimskim in drugim evropskim ustanovam, predvsem pa v njegovi veliki ljubezni do črnskih ljudstev, ki jim je goreče oznanjal Jezusa Kristusa, se kažejo svetniške poteze njegove osebnosti. Veliko je vlagal v vzgojo domačinov in misijonarjev, da bi si pridobil res dobrih, svetih in pripravljenih misijonskih sodelavcev. Ena glavnih njegovih skrbi pa je bil boj proti trgovini s sužnji. Vse to odraža njegovo osebno prizadevanje za drže svetosti.

Zadnje predavanje je imel dr. Marko Frelih, ki je predstavil izredno bogato zbirko, ki jo je Knoblehar podaril ljubljanskemu danes etnografskemu muzeju. Iz nje lahko razberemo veliko spoštovanje Knobleharja do afriških kultur in veliko spoštovanje domačinov do Knobleharja, ki so mu podarili dragocene predmete. Ob ohranjenih risbah Knobleharjevih sodelavcev si je veliko lažje predstavljati njegovo delo v osrčju Afrike.

Po simpoziju je sledila kratka razprava in nato prijetno druženje, med katerim je bila na panojih na ogled tudi priložnostna razstava, ki prikazuje risbe s Knobleharjevih misijonskih potovanj. Škofija Novo mesto sodeluje tudi pri organizaciji romanja v Neapelj z obiskom Knobleharjevega groba, ki bo potekalo od 22. do 26. septembra in na katerega prav lepo vabimo.

Simpoziju lahko prisluhnete na naslednji povezavi: prisluhni simpoziju
Posnetek je pripravil Radio Vatikan


Kratek življenjepis Ignacija Knobleharja in poročilo o dogodkih Knobleharjevega leta