« Nazaj na prvo stran

Škof Andrej Saje ob Drinskih mučenkah v Šmarjeti

19. december 2021

V nedeljo, 19. decembra, je škof Saje maševal v šmarješki župnjiski cerkvi in se tako spomnil na Drinske mučenke. K slovesnosti sta prišli tudi dve sestri Hčera Božje ljubezni iz Zagreba, ter tako počastili svoje redovne sestre, ki so pridružene blaženim v nebesih. Sestra, ki bdi nad postopkom za kanonizacijo, je v nagovoru izpostavila ljubezen do Kristusa, ta je namreč gnala sestre pri trdem delu in končno do prestane mučeniške smrti.

Vseh pet sester drinskih mučenk, nam pričuje, kako se je v življenju vredno žrtvovati. Živele so v skromni hiši na svojem posestvu na Palah pri Sarajevu, skupnost sester štirih narodnosti, pa vendar z istim poslanstvom, pomagati ljudem v stiski, skrbeti za mladino. Njihova glavna skrb na Palah so bila živina in polja, kjer so sestre pridelovale povrtnine za svoje dijaške domove in šole v Sarajevu in drugje. Samostan je veljal za kraj sprejetosti za vsakogar, ki je potrkal na njihova vrata. Niso gledale na narodnost, vero, barvo kože ali uniformo, vsakemu so po svojih močeh pomagale. Pa vendar je vojna vihra tudi njih 11. 12. 1941 odgnala na štiridnevni križev pot preko Sjetline v Goražde. V Goraždu so jih 15. 12. pijani četniki napadli v njihovi sobi in jih hoteli posiliti. Sestre so, da bi obranile svoje človeško dostojanstvo in zaobljubo čistosti, skočile skozi okno iz tretjega nadstropja vojašnice. Vse polomljene in poškodovane so četniki poklali tam na ulici. Tako njihov skok skozi okno pomeni skok v telesno smrt, a v duhovno življenje. Življenje v Kristusu, ki so se mu zaobljubile za vso večnost. Vemo, kako se je danes nemoderno odločati za zvestobo, kaj šele žrtvovati se zanjo, naj si bo v zakonu, naj si bo v posvečenem življenju. One nam kažejo, da je zvestoba obljubi vredna več kot življenje. Naj nam izprosijo obilje milosti, da bomo zvesti v vsaki stvari in v vsakem trenutku. Naj nam bodo Drinske mučenke zgled za vztrajnost v preizkušnjah in boju za čistost.

24. septembra 2011 jih je v imenu papeža Benedikta XVI. v Sarajevu za blažene razglasil kardinal Angelo Amato, prefekt kongregacije za svetnike. Letos smo obhajali 10-obletnico kanonizacije. Ob tem jubileju so sestre  Hčera Božje ljubezni pripravile zbornik, ki je na voljo v šmerješkem župnjišču.