« Nazaj na prvo stran

Škof Glavan na ustoličenju novega zagrebško-ljubljanskega pravoslavnega metropolita

15. julij 2014

Predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) msgr. Andrej Glavan in podpredsednik SŠK msgr. dr. Stanislav Lipovšek sta se v nedeljo, 13. julija 2014, v Zagrebu udeležila bogoslužja ob ustoličenju novega zagrebško-ljubljanskega metropolita Srbske Pravoslavne Cerkve škofa dr. Porfirija Perića. Ustoličenje je vodil srbski pravoslavni patriarh Irenej, udeležili pa so se ga tudi visoki predstavniki hrvaškega in srbskega političnega življenja, nekateri hrvaški škofje ter predstavniki drugih verskih skupnosti.

Škof Glavan in škof Lipovšek sta z udeležbo pri bogoslužju v Zagrebu utrdila dobro sodelovanje med Katoliško Cerkvijo in Srbsko Pravoslavno Cerkvijo v Sloveniji. Dr. Porfirije Perić je bil na spomladanski seji Sabora Srbske pravoslavne cerkve (SPC) imenovan za zagrebško-ljubljanskega metropolita ter je tako nasledil pokojnega metropolita Jovana, ki je vodil metropolijo od leta 1982 in je v začetku aprila umrl v Zagrebu. Porfirije Perić se je rodil v Bečeju v Vojvodini leta 1961, leta 1986 je diplomiral na pravoslavni fakulteti v Beogradu, doktoriral pa je v Atenah leta 2004. V letih 2010 in 2011 je bil vojaški škof in nato koordinator sodelovanja med SPC in srbsko vojsko.

Metropolita Porfirija označujejo kot velikega intelektualca in človeka dialoga, ki je odprt za pogovor z vsemi ljudmi dobre volje. V pozdravnem nagovoru je med drugim dejal: »Prihajam z radostjo, brez presodkov, odprtega srca do vseh državljanov Hrvaške in Slovenije. Iskreno bom pripravljen na dialog z vsemi ljudmi dobre volje. Predvsem želim spoštovati svobodo vseh, hkrati pa tudi dialog, odpuščanje in sprava bodo načela, za katera si bom prizadeval v praksi, ker globoko verjamem, da so to vrednote, ki izvirajo iz samega središča Kristusovega evangelija in se dotikajo vsakega od nas in vseh skupaj.«