« Nazaj na prvo stran

Škof Saje obiskal DSO Kočevje

4. april 2023

V ponedeljek, 3. aprila 2023, je novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje obiskal Dom starejših občanov v Kočevju. V pripravi na velikonočne praznike je ob 13.30 v domu ob somaševanju dekana kočevske dekanije in župnika v Kočevski Reki Jožeta Miličinoviča daroval sveto mašo, med katero so oskrbovanci prejeli tudi zakrament bolniškega maziljenja.

V nagovoru je izpostavil pomen velikonočnih praznikov za rast v veri, kjer za krepitev krščanskega upanja v večno življenje ključnega pomena sprejemanja križa in trpljenja kot sestavni del človekovega življenja na poti odrešenja. Izpostavil je še pomen spoštovanja in zaščite človekovega dostojanstva - še posebej takrat, kadar človeška oseba trpi, je nemočna, bolna ali ostari in je potrebna pomoči. Vsako človeško življenje, še posebej nemočno, je vredno spoštovanja in ga je potrebno zaščititi. 
Škof Saje se je zahvalil direktorici doma Lidiji Vardijan in vsem, ki skrbijo za ostarele v domu za njihovo zavzeto skrb za ostarele. Po sveti maši se je še zadržal v pogovoru z vodstvom doma in njegovimi oskrbovanci ter jim voščil ob velikonočnih praznikih. Pred sveto mašo se je v župnišču v Kočevju srečal z župnikom Damjanom Štihom in ostalimi duhovniki, ki delujejo v župniji Kočevje, ter s sestrami redovnicami iz reda Hčera krščanske ljubezni (HKL). Sogovorniki so se v pogovoru dotaknili odprtih pastoralnih vprašanj in izzivov predvsem glede sinodalne poti in sodelovanja med različnimi župnijami in laiki. Zahvalil se jim je za njihovo zavzeto delo in sodelovanje pri oznanjevanju evangelija v novomeški škofiji in Cerkvi na Slovenskem.