« Nazaj na prvo stran

Škofija Novo mesto najbolj skrben lastnik gozdov 2021

9. december 2021

Zavod za gozdove Slovenije RS  v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Zvezo lastnikov gozdov Slovenije med najbolj skrbne lastnike gozdov v letu 2021 uvrstil tudi Škofijo Novo mesto

Novice, da je Zavod za gozdove Slovenije RS  v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Zvezo lastnikov gozdov Slovenije med najbolj skrbne lastnike gozdov v letu 2021 uvrstil tudi Škofijo Novo mesto, smo se v Novem mestu zelo razveselili. Ves čas, odkar je bila škofija ustanovljena in je v delitveni bilanci z nadškofijo Ljubljana, dobila tudi del nekdanjega skupnega premoženja, predvsem nekaj tisoč ha gozdov, se na škofiji trudimo, da bi kot dobri gospodarji skrbno ravnali z gozdovi. Pri tem upoštevamo tudi njihovo večnamensko funkcijo, skrbimo za potrebno obnovo in sanacijo, prav tako pa tudi za varno delo, ustrezno opremo izvajalcev ter njihovo strokovno usposabljanje. Škofija je v ta namen ustanovila svojo gospodarsko družbo Beneficij d. o. o., ki izvaja vsa našteta in druga potrebna dela pod vodstvom dveh gozdarjev, mag. Janka Tavčarja in Simona Kerina ter pogodbenih izvajalcev, na Gorenjskem z GG Bled.

Škofijo Novo mesto je za skrbnega lastnika gozdov predlagala Območna enota Zavoda za gozdove Bled. Na njenem področju  - Gozd Martuljek, Karavanke, Radovna in Mežaklja -  ima škofija v lasti preko 4.000 ha gozdov. Na tem področju so pogoste  vremenske ujme, veliko škodo povzročajo tudi podlubniki. Pri strokovnjakih veljamo za lastnika, ki si prizadeva čim hitreje sanirati nastale razmere in ki mu je mar za negovanost in stanje gozdov. V ta namen smo v letu 2021 posadili preko 17.000 drevesnih sadik. S pristojnimi službami sodelujemo tudi pri zagotavljanju naravnega razvoja gozdov. Sodelujemo tudi pri projektu Vrhovi Julijcev, kjer s sadnjo plodonosnega drevja bogatimo habitate varovanih živalskih vrst.

Naj na koncu dodam še to misel. Z uvrstitvijo Škofije Novo mesto med najbolj skrbne slovenske lastnike gozdov se je pokazalo, da so trditve tistih, ki govorijo, da so cerkveni in drugi veliki lastniki brezbrižni do naravne in družbene funkcije gozdov, neutemeljene in ideološko obremenjene.

Škofija Novo mesto čestita tudi vsem drugim lastnikom, ki so bili izbrani za najbolj skrbne lastnike gozdov v letu 2021. Lepe božične praznike in srečno Novo leto!

Novo mesto, 9. 12. 2021

                                                                                                                   Dr. Janez Gril,

Ravnatelj Škofijske gospodarske uprave

in direktor družbe Beneficij d. o. o.