« Nazaj na prvo stran

Škofijska pastoralna konferenca o verskem oblikovanju odraslih

9. marec 2020

V sredo, 4. marca 2020, je v Baragovem zavodu potekala spomladanska pastoralna konferenca duhovnikov novomeške škofije na temo Različnih možnosti verskega oblikovanja odraslih.

Vsako leto spomladi imajo duhovniki novomeške škofije skupno škofijsko pastoralno konferenco. Letos je ta potekala v sredo, 4. marca 2020, dopoldan v Baragovem zavodu v Novem mestu. Konference  se je udeležil tudi škof ordinarij Andrej Glavan.

Zbrani duhovniki so najprej poslušali predavanje z naslovom: »Različne možnosti verskega oblikovanja odraslih«, ki ga je imel Milan Knep, duhovnik ljubljanske nadškofije. V nadškofiji je tajnik odbora za katehezo, skrbi pa tudi za tečaje priprave zaročencev na zakon v Ljubljani. Predavatelj je iz svoje bogate duhovniške prakse naštel nekatere dodatne možnosti, ki bi jih veljalo uresničiti na področju kateheze odraslih. V pastoralni praksi je sicer naš poudarek predvsem na katehezi otrok. Tega bi bilo potrebno smiselno nadgraditi tudi s primerno katehezo odraslih.

V drugem delu pa je teoretični vidik s praktičnim dopolnil predavatelj Simon Potnik, župnik moderator iz Slovenj Gradca, ki v tamkajšnji zvezi župniji že nekaj let s tako imenovanim »Programom Alfa« uspešno povezuje katehezo otrok in odraslih.

Predavanjema so sledila srečanja dekanijskih konferenc duhovnikov. Zatem pa še skupni sklepni pogovor, z razpravo o predlogih in možnih rešitvah.