« Nazaj na prvo stran

ŠKOFIJSKI KATEHETSKI DAN 2023

14. januar 2023

V soboto, 21. januarja 2023, bo v Baragovem zavodu v Novem mestu potekal tradicionalni škofijski Katehetski dan, 9:00 – 12.30.

Preteklo leto je bil poudarek na sinodalnem procesu celotne Cerkve. Letos bomo sledili načrtovanju v naši škofiji, ki se opira na krik katehetov po refleksiji (izpovedovanju in poslušanju) in po občestvu (spremljanje).
Nenehna spodbuda papeža Frančiška in  novi Delovnidokument za celinsko fazo sinode nas vse spodbujata k temu.
Celinski dokument v kontekstu našega razmišljanja poudarja pomen refleksije (99), formacije za poslušanje (83) in pomen spremljanja, kar bo tudi srčika našega razmišljanja in interaktivnega dela.

Vabljeni, da s svojo prisotnostjo podprete in razširite sinodalno dogajanje Naše srečanje je priložnost za konkretno uresničevanje skupne hoje, refleksije in  formacije občestev.

Delovni dokument za celinsko fazo sinode

Na tej poti so Cerkve spoznale, da je pot do večje vključenosti – razširjenega šotora – postopna. Začne se s poslušanjem ter zahteva širšo in globljo preobrazbo odnosov, drž in struktur ter nove pristope k pastoralnemu spremljanju. Začne se s pripravljenostjo priznati, da so obrobja lahko prostor, kjer klic k spreobrnjenju odmeva skupaj s pozivom k odločnejšemu uresničevanju evangelija. Poslušanje zahteva, da druge prepoznamo kot osebe z njihovo lastno potjo (32)

Povzetki vsebujejo tudi razmišljanja o tem, kako težko je poglobljeno poslušati in sprejeti, da nas to spreminja. Poudarjajo pomanjkanje skupnostnih procesov poslušanja in razločevanja ter pozivajo k večjemu usposabljanju na tem področju (33).