« Nazaj na prvo stran

Škofijsko romanje 2013

11. april 2013

V velikonočnem tednu je od srede, 3. aprila, do petka, 5. aprila, potekalo sedaj že tradicionalno škofijsko romanje. Glavni cilj sta bili češki mesti Olomouc in Velehrad, kjer je bilo središče delovanja svetih bratov Cirila in Metoda, slovanskih apostolov in sozavtnikov Evrope, saj letos praznujemo jubilej 1150-letnice prihoda bratov na Moravsko.

Romanja, ki ga je vodil škof Glavan, se je udeležilo 100 romarjev, med katerimi je še 15 duhovnikov.

Fotografije je posredovala ga. Betka Kos in si jih lahko ogledate tudi v foto arhivu. Za njene fotografije lahko zaprosite preko župnišča v Šentpetru - Otočec.

Prva večja postaja na romanju je bilo Brno, kjer smo si ogledali mesto. Že prvi večer smo dospeli do Olomouca, kjer nas je pred mašo v stolnici pozdravil tamkajšnji nadškof Jan Graubner. V četrtek nas je pot vodila v Velehrad, središče delovanja sv. bratov, kjer smo imeli osrednjo romarsko mašo. V baziliki v Velehradu počiva pokojni kard. Tomáš Špidlík v sarkofagu, ki je delo p. Marka Ivana Rupnika. Nato nas je pot vodila na Slovaško, kjer smo obiskali božjepotno središče žalostne Matere Božje v Šaštinu. Tam smo imeli pete litanije in si nato ogledali znamenitosti. Na poti smo se ustavili še v mestu Trnava in se zapeljali do slovaškega glavnega mesta. V petek zjutraj smo si najprej ogledali Bratislavo z vsemi njenimi znamenitostmi in strmeli nad urejenostjo mesta. Popoldne pa smo se odpeljali do Dunaja. Najprej smo imeli mašo v stolnici sv. Štefana, blizu nagrobnika prvega dunajskega škofa Slovenca Jurija Slatkonja. Po maši smo si ogledali stari osrednji del tega cesarskega mesta z vsemi njegovimi znamenitostmi. Če nas je prvi dan pošteno prepihal veter, smo se v petek že lahko veselili sončnih žarkov. Veliko je lepih vtisov.

Natančen program romanja.