« Nazaj na prvo stran

Škofijsko romanje na Dunaj

28. april 2022

V zgodnjem ponedeljkovem jutru se je iz Novega mesta na pot proti nekdanji prestolnici Dunaju podala skupina romarjev s škofom na čelu. Na skupni poti so se nam pridružili tudi duhovniki in verniki ljubljanske nadškofije in predstavniki koprske in celjske škofije.

Razlog romanja je bila 500. obletnica smrti Jurija Sladkonja, prvega dunajskega rezidencialnega škofa, ki pa je opravljal tudi službo drugega novomeškega prošta kolegijatnega kapitlja in ljubljanskega stolnega prošta. Kot prvi škof na Dunaju se je srečal s številnimi težavami, a je kljub temu močno zaznamoval mlado škofijo, ki jo je obogatil predvsem z glasbenega področja, tako je denimo ustanovil danes svetovno znan deški zbor Dunajskih dečkov.

Prvi dan romanja smo si ogledali Vorau z mogočno ustanovo avguštinskih kanonikov, ki so svoje duhovno in znanstveno bogastvo zbirali in urejali v čudovitih prostorih samostana. V večernih urah smo prispeli na Dunaj, kjer smo si ogledali pomembne zgradbe mestnega jedra in v dunajskem predmestju Plečnikovo stvaritev – cerkev Svetega Duha. V torek, 26. aprila, na smrtni dan škofa Jurija Sladkonje, je bila v stolnici svetega Štefana slovesna maša s somaševanjem duhovnikov. 

Po ogledu stolnice je sledil ogled mestnega jedra in dediščine Habsburžanov, vključno s krajem njihovega zemeljskega počitka. Seveda ni umanjkala niti znana Sacherjeva torta. Zadnji dan romanja smo si ogledali Schenbrunn z vrtovi in obiskali škofa Egidija Živkoviča v Železnem (Eisenstatd).

Med romanjem, ki ga je duhovno vodil in povezoval novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje smo stkali nova prijateljstva in se kot skupnost povezali z bogato zgodovino naših krajev in nekdanje prestolnice Dunaj.

J.M.

Foto: Ksenja Hočevar, Družina.