« Nazaj na prvo stran

Škofijsko sinodalno srečanje in Škofijski sinodalni dokument

26. april 2024

Pastoralna vizija v škofiji Novo mesto se je na svoji sinodalni poti obrnila k sodelavcem v pastoralnem delovanju. Kot krajevna Cerkev so udeleženci želeli slišati drug drugega in prepoznavati delovanje Svetega Duha. V ta namen je v petek, 16. marca 2024, v Baragovem zavodu v Novem mestu potekalo škofijsko sinodalno srečanje, na katerem so predstavniki župnij in različnih župnijskih skupin novomeške škofije v sinodalnem duhu poglobili vprašanja, ki so pomembna za pastoralno dejavnost novomeške škofije.

Sinodalno srečanje je pripravljala sinodalna pastoralna skupina, ki je analizirala stanje v škofiji in poglobila delo skupine za pastoralno vizijo škofije Novo mesto. Med izhodišči in vprašanji, ki jih za razmišljanje in poglobitev predlaga sinodalni dokument, so bile prepoznane teme, ki bi jih želeli v škofiji Novo mesto posebej poglobiti:

  1. Obraz Cerkve: moje doživljanje župnije in cerkve
  2. Vključenost laikov: angažiranost laikov v župniji
  3. Naloge in službe laikov v Cerkvi: poslanstvo laikov v župniji
  4. Sinodalni pristop k formaciji: možnosti izpopolnjevanja
  5. Moja soodgovornost: moj delež v življenju župnije

Srečanje se je začelo z branjem Božje besede, kratko tišino za njen premislek, molitvijo k Svetem Duhu in blagoslovom novomeškega škofa, msgr. dr. Andreja Sajeta. V uvodnem nagovoru je g. škof izrazil hvaležnost za dosedanje delo župnijskih sodelavcev in osvetlil hojo po sinodalni poti ter udeležence povabil, naj prisluhnejo drug drugemu in predvsem zaupajo glasu Svetega Duha. Za njim je spregovoril g. Gregor Lotrič, voditelj animacijske skupine za sinodo v škofiji Novo mesto. Predstavil je delo animacijske skupine ter potek sinode in, podobno kot g. škof, udeležence povabil k skupni hoji po poti sinodalnosti in da naj na stežaj odprejo vrata delovanju Svetega Duha.

Po uvodnem delu so se udeleženci na podlagi tem, v katere so se vpisali na začetku srečanja in so bile razčlenjena na tri podvprašanja, razdelili v pet skupin, kjer so preko pogovora in refleksije poglabljali sinodalna izhodišča.

Po delu v skupinah je prisotne še enkrat nagovoril g. škof, ki se je vsem zahvalil za požrtvovalno delo, ki ga opravljajo po svojih župnijah in povedal, da mu je bila udeležba v razpravah znotraj skupin dragocena, ker ni bil v vlogi,  ko govori »s prižnice«, pač pa je lahko prisluhnil udeležencem in z njimi delil svoje poglede. Ponovno branje odlomka Božje besede, zahvalna pesem in blagoslov so izzveneli kot zahvala Bogu, da je udeležence srečanja spremljal in napolnjeval z modrostjo. Škofijsko sinodalno srečanje se je zaključilo s preprosto pogostitvijo, pri kateri so si predstavniki župnij in župnijskih skupin izmenjali še nekaj misli in se napolnjeni s Svetim Duhom vrnili v svoje župnije.

Udeleženci so bili soglasni, da velja način obravnave sinodalnih vprašanj po vsebinski in metodološki plati ohraniti za nadaljnje korake.

Po srečanju je nastajal tudi škofijski sinodalni dokument, ki povzema ugotovitve udeležencev. Dokument je primerno gradivo za pastoralno vizijo Škofije Novo mesto.

Nejc Krnc,

Pastoralna služba

 

S I N O D A L N I 

D O K U M E N T

 

(klikni za ogled dokumenta)