« Nazaj na prvo stran

Škofijsko srečanje družin v Žužemberku

12. junij 2013

V nedeljo, 9. junija, popoldne je v Žužemberku potekalo srečanje družin novomeške škofije. Ob 16. uri je somaševanje vodil škof Glavan. Pridružilo se mu je okrog 10 duhovnikov, diakon Mitja, dva bogoslovca in lepo število družin, ki so tudi sodelovale pri maši z branjem beril, petjem psalma, izrekanjem prošenj in zahval.

Po maši in prigrizku je sledil programski del srečanja v dvorani župnišča. Otroci so se odšli igrat na dvorišče. Za najmlajše je bilo organizirano varstvo. Zbrane v dvorani pa je najprej pozdravil voditelj škofijskega odbora za družino g. Jože Miklavčič. Nato so trije zakonski pari predstavili svoje delo v zakonskih skupinah. Zakonca Halas iz Škocjana sta predstavila delo zakonskih skupin po metodi gibanja Družina in življenje. Zakonca Pucihar s Trebnjega sta govorila o srečanjih zakoncev in družin v okviru gibanja Marijino delo – Ognjiščarji. Zakonca Medvešček iz župnije Novo mesto – Šmihel pa sta predstavila, kako potekajo srečanja in dinamika v župnijski zakonski skupini in kako njihova srečanja popestrijo prisotnost in mnenje domačega župnika. Različni poudarki so se pri vseh treh združili v isti ugotovitvi: »Ker v zakonski skupini načrtno odpiramo različne teme, se z zakoncem pogovarjava o stvareh, o katerih se sicer ne bi, in se tako bogato razvija najin odnos.«

V drugem delu srečanja so se na podlagi kratkih vprašanj škofa Glavana predstavile tri družine. Družina Candellari iz Trebnjega je povedala, kako v družini gojijo skupno večerno molitev, potem ko se najprej vsi skupaj umirijo. Družina Nemanič iz Metlike je povedala, da nimajo težav z udeležbo otrok – fantov – pri maši, ker vsi trije tudi ministrirajo in jim je to v ponos. Da radi skupaj zapojejo, osebno molitev pa opravljajo vsak po svoje. Družina Bregar iz Šentjerneja pa je priznala, da v veliki družini pogosto pride do kakšnega spora in nepopolnosti v pripravi na praznike. Vendar se trudijo skupaj napredovati in pri tem zaupajo v Božjo pomoč. Vsaka od družin je tudi zapela po eno ali dve pesmi.

Škofijsko srečanje družin je minilo v lepem vzdušju. Vsak par oziroma družina je iz svojega življenja poudaril različne vidike. Tako je lahko vsakdo našel nekaj novega in spodbudnega, da to prenese v svoje življenje. Letošnje srečanje družin je dobra popotnica za naslednje leto.