« Nazaj na prvo stran

Škofijsko srečanje družin

25. september 2015

Pod Trško Goro, v Centru biotehnike in turizma ali bolj znani Kmetijski šoli Grm, je bilo v soboto, 17. oktobra 2015, živo in živahno. Drugače, kot je druge dneve, ko tu znanje nabirajo srednješolci in študentje. Od 8. do 9. ure so na ta kraj prihajale številne družine, predvsem mlade. Gotovo je Gospod hotel tako in organizatorji – Škofijski odbor za družino – smo jih z veseljem sprejemali. Po uvodnem pozdravu g. Jožeta Miklavčiča in molitvi v veliki dvorani so se otroci v avli razdelili v vpisane delavnice – poleg vrtca za najmlajše v glasbeno, športno, skavtsko, kuharsko delavnico, na svetopisemske urice, k ogledu živali, jahanju in še v delavnico za najstnike »Gremo mi po božje'« pod vodstvom zakoncev Sokol.

Staršem, duhovnikom in vsem starejšim udeležencem pa je najprej spregovoril defektolog, filozof, teolog, psiholog, terapevt, jezuit p. Silvo Šinkovec. O geslu in tematiki srečanja – »Ljubezen je naše poslanstvo« – je razmišljal široko in globoko. Kako se ljubezen uresničuje in udejstvuje na izkustveni ravni (konkretne izkušnje ljubečih odnosov), v komunikaciji (kako si ljubezen izražamo) in v duhovnosti (kako se v življenju kristjanov vidi, da je »božja ljubezen izlita v naša srca«).

Po odmoru za kavo in čaj pa sta nas nagovorila zakonca, ki že vrsto let posvečata svoje življenje ustanavljanju zakonskih skupin širom po Sloveniji ter prinašata smisel in veselje zakona med slovenske zakonce; Vilma in Dani Siter. Z nami sta razmišljala, kako lahko s pomočjo božje ljubezni, ki je izlita v naša srca, zakonci oblikujemo srčen in bogat odnos ter srečne in vesele družine. Poudarila sta, kako nam lahko pri tem pomagajo zakonske skupine, in predstavila delovanje društva Družina in življenje oz. zakonskih skupin v njegovem okviru.

Več kot 150 poslušalcev se je po predavanju razdelilo v osem skupin, ki so po predloženih vprašanjih predavateljev izmenjale mnenja in izkušnje. Po tem so se otroci vrnili z delavnic k staršem.

V jedilnici Centra biotehnike in turizma smo imeli kosilo in moram reči, da je v uri in pol uspelo osebju razdeliti skoraj 450 kosil. Vso zahvalo in pohvalo je na tem mestu potrebno izreči celotnemu osebju centra in vodstvu, posebej pa še gospe Martini Kralj.

Vrsta, ki se je vila do delilnice hrane, je bile dolga, vendar strpna in brez godrnjanja, tako kot je ves dan teklo  srečanje v ozračju prijateljstva in brez kakšne slabe volje kljub res velikemu številu udeležencev vseh generacij. Tako so tudi starši otrokom dali lep zgled potrpežljivosti. In tudi družinskost  v širšem pomenu smo doživeli pri kosilu, saj so z nami jedli duhovniki in predstavniki škofije. 

V drugem delu dneva smo bili zopet vsi v veliki predavalnici in družabni del je z nekaj skladbami popestril mlad ansambel štirih fantov iz Šentjerneja. Čarodej Jaka pa je s svojimi triki navdušil tako otroke kot odrasle.

Celodnevno dogajanje se je končalo z vrhuncem – daritvijo svete maše, ki jo je vodil škof Andrej Glavan ob somaševanju duhovnikov, ki so si vzeli čas in preživeli dan z družinami na srečanju. Pri tej sveti maši so s petjem sodelovali udeleženci glasbene delavnice pod vodstvom Urške Klemenčič. Otroci so v delavnici svetopisemske urice pripravili prošnje. Družina Krnc (Anka in Tone) je pripravila in prinesla darove (kruh, vino, slovenski šopek). Vsi smo čutili, da je središče Gospod, ki nas je pripeljal na to srečanje, ki nas povezuje in je edini, ki lahko s svojo navzočnostjo v družini  le-tej da moč, da izpolnjuje poslanstvo, ki ji ga je namenil danes in tukaj. Želimo in upamo, da so družine začutile pomen in pomembnost, da družina živi in ne životari in da ta čas ni bil izgubljen. Upamo tudi, da smo v medije dali sporočilo, da je v Sloveniji in v novomeški škofiji družina še vrednota v resnici in ne le na papirju.

Danijela Perko


----------------------------------------------------------------------------------------------

Škofijsko srečanje družin.

Srečanje bo potekalo v soboto, 17. oktobra 2015
v Centru biotehnike in turizma na
Sevnem pri Novem mestu.


Program je pripravil razširjeni Škofijski odbor za družino. Srečanje je zasnovano kot celodnevno dogajanje za odrasle, otroke in mladostnike. Staršem bodo spregovorili psiholog p. mag. Silvo Šinkovec SJ, voditelja gibanja Družina in življenje Dani in Vilma Siter, mladim bosta o teologiji telesa govorila zakonca Polonca in Tomaž Sokol, za otroke pa bo pripravljenih 10 zanimivih delavnic. Vzgojiteljice Petrovega vrtca bodo poskrbele tudi za varstvo najmlajših. Po skupnem kosilu bo še družabni del srečanja s čarodejem Jakom in glasbeno skupino ter skupna sveta maša, ki jo bo vodil škof Andrej Glavan.

"Ljubezen je naše poslanstvo"

Geslo srečanja družin se tematsko navezuje na letošnje svetovno srečanje družin in prihajajočo škofovsko sinodo o družini. Želimo opozoriti in skupaj z družinami pričevati za lepoto družinskega življenja.


Vse potrebne informacije za prijavo na srečanje najdete v ZGIBANKI na TEJ POVEZAVI.

Prilagamo tudi PLAKAT.