« Nazaj na prvo stran

ŠKOFOVA ZAHVALA OB ZAHVALNI NEDELJI

5. november 2022

Zahvala novomeškega škofa in predsednika Slovenske škofovske konference msgr. dr. Andreja Sajeta ob zahvalni nedelji 2022.

Ob toliko vsakdanjih skrbeh, zaposlenosti, pomanjkanju časa in notranjem nemiru sodobni človek lahko hitro pozabi na najpomembnejše – na tisto, kar ga ohranja duhovno močnega. Na spoznanje, da vse, kar smo in kar imamo, prihaja od Boga in gre zato njemu vsa zahvala in čast. Zavest, da je vse dar, nas vodi k Bogu, ki, kot pravi Jezus, ni »Bog mrtvih, ampak živih, kajti njemu vsi živijo« (Lk 20,38). Zato je zahvala Bogu za življenje, za milosti in prejete darove tista moč, ki nam pomaga izpolnjevati Božjo voljo in živeti svoje poslanstvo.

Po dveh letih življenja z epidemijo smo Bogu hvaležni za vsa nova spoznanja in medicinska odkritja, ki nam lajšajo življenje, ter za vse ljudi, ki si prizadevajo, da ima človeško življenje svojo pravo vrednost od spočetja do naravne smrti. Ker vsak dan znova vidimo, kako krhko je naše življenje in kako hitro so lahko ogrožene občečloveške vrednote, smo toliko bolj hvaležni za mir v naši domovini ter še bolj zavzeto molimo za mir v Ukrajini in drugod po svetu. Iskren »Bog povrni« tistim, ki ste sprejeli begunce v svoje domove, in vsem, ki jim nesebično še naprej pomagate na različne načine. Vemo, da je treba vedno znova delati za mir, zato prosimo Boga tudi za politike in odgovorne v družbi, da nikoli ne bi prenehali delati za blagor vseh ljudi.

Mineva prvo leto naše skupne poti v novomeški škofiji. Najprej se želim zahvaliti upokojenemu škofu msgr. Andreju Glavanu in vsem vam, dragi bratje duhovniki, za zvestobo in ljubezen do Gospoda v duhovniškem življenju in poslanstvu. Vam, redovnikom in redovnicam, hvala za pričevanje vere v Kristusa ljudem, ki so nam zaupani. Za sodelovanje, pomoč, nasvete, ki sem jih bil deležen. Za zaupanje, da moremo v moči Troedinega Boga in v medsebojni povezanosti izpolniti Božjo voljo v tem, kar nam Dobri Pastir naroča. Da se ni treba bati preizkušenj, ki nas kalijo za vedno močnejše pričevanje Božje ljubezni vernikom in svetu. Zahvaljujem se zavzetim laičnim sodelavcem, ki po župnijah skupaj s svojimi duhovniki gradite Božje kraljestvo. Samo Bog ve, koliko časa, prizadevanja in sposobnosti darujete za rast naše krajevne Cerkve. Na poseben način hvala vsem bolnim in trpečim, ki na tako edinstven način dodajate svoj delež, ko darujete svoje trpljenje in molitev za vse nas. Naj naše skupno delo obrodi sadove tudi v novih duhovnih poklicih novomeške škofije.

V tem pastoralnem letu namenjamo posebno pozornost katehistinjam in katehistom, ki z vnemo in gorečnostjo oznanjate evangelij otrokom in mladostnikom ter sooblikujete različne župnijske skupine. Prav področje kateheze prepoznavamo kot tisti del oznanjevanja, kjer je vloga laikov izjemno pomembna, kjer se aktivno vključujete ter s preizkušeno vero, življenjskimi izkušnjami in modrostjo bogatite življenje župnije in Cerkve. Bog povrni tistim, ki ste se na ta način že vključili v katehetsko delo. Drugi pa lepo povabljeni, da morda tudi tako razvijate svoje talente.

Ne nazadnje se Bogu zahvaljujem tudi za pričevanje svetnikov, tokrat posebej za zgled bl. Alojzija Grozdeta, saj bomo v letu 2023 praznovali 100-letnico njegovega rojstva (27. maj 1923) in 80-letnico njegove mučeniške smrti (1. januar 1943). Pogled na življenje svetnikov nas navdihuje s hvaležnostjo za vse milosti, ki jih prejemamo po njihovi priprošnji, in za zgled, s katerim nas usmerjajo k temeljnemu razlogu naše hvaležnosti Bogu, to je k daru večnega Življenja.

Msgr. dr. Andrej Saje,

novomeški škof