« Nazaj na prvo stran

Škofovo pismo kolednikom 2022

5. januar 2022

Pri nas je ob prazniku Gospodovega razglašenja v navadi koledovanje starejših pa tudi otroških skupin. Koledniki so pravi mali misijonarji. Prinašajo upanje, predvsem pa veselje, ki ga današnji človek tako zelo potrebuje. Pojejo božične pesmi, voščijo ljudem praznike in prinašajo koledniški blagoslov. Obenem pa tudi zbirajo darove, ki bodo namenjeni slovenskim misijonarjem in njihovim človekoljubnim projektom po svetu.

Otroci so se na pot podali takoj po božiču, na praznik sv. Štefana, 26. decembra, s koledovanjem pa bodo zaključili na praznik svetih treh kraljev, 6. januarja. Dosedanje Trikraljevske akcije so z žrtvovanjem in ljubeznijo otrok iz cele Slovenije, ki so zbrali pogum in se podali na pot, prinesle rešitev mnogim ljudem v misijonskih deželah. Geslo te akcije se namreč glasi: Naše veselje za srečo drugih

Več na: https://www.missio.si/tka/ 

Škof msgr. dr. Andrej Saje je kolednikom ob tej priložnosti namenil tudi posebno pismo: 

"Prišli so, prišli so, sveti trije kralji.

Našli  so, našli so Jezusa v štalci.

 Nima posteljce, nima zibelke, samo revne jaslice!”

 

Dragi koledniki!

Najprej se vam želim zahvaliti za vašo razpoložljivost, da ste si v božičnih dnevih vzeli čas in kot koledniki prinašali blagoslova v družine. Tako lepo odmeva koledniška pesem "Prišli so, prišli so, sveti trije kralji". Tudi vi ste posnemali Svete tri kralje, ki so prišli k novorojenemu odrešeniku Jezsusu. Vesel sem vaše zagnanosti, ki svoje počitniške dneve preživite kot mladi koledniki tako, da od vrat do vrat prinašate sporočilo, da je na svet rojen Odrešenik. To veselje so razodevate zato, da osrečite druge - tiste, ki so materialno ubogi in potrebni pomoči. Pri tem niste zbirali sredstva samo za naše misijonarje, ampak ste s svojo pripravljenostjo prižigali luč za boljše življenje mnogim vašim vrstnikom po svetu. Omogočili ste jim stvari, ki se nam zdijo samoumevne. Oni pa bodo z vašimi zbranimi prispevki dobili nove učilnice, nove sanitarne prostore, nove hiše, opremljeno knjižnico, obnovljeno cerkev in otroško igrišče… Prav je, da imate pri svojem delu odprte oči za potrebe drugih.

Koledniška revija nam vsako leto prinaša sadove lanskoletne koledniške akcije. Mnogi ste se opogumili in na iznajdljive načine izvedli koledovanje v vaši župniji. Tudi letos ste to ponovili. Hvala vam, da ste v teh posebnih težkih časih povezali družine, župnijo in vašo krajevno skupnost. Verjamem, da ste v mnoge domov prinesli veselo novico, da se je rodil Odrešenik sveta, Jezus Kristus. Hvala vam za vašo pripravljenost in veselje, ki ste ga ponesli v domove širom naše škofije.

Mnogi se spominjate vsakoletnih srečanj kolednikov. Zaradi epidemioloških razmer smo se odločili, da naše srečanje odpovemo, bo pa organizirano srečanje kolednikov za celotno Slovenijo v soboto, 8. januarja 2022, v dvorani Škofijske gimnazije v Šentvidu nad Ljubljano. Kljub temu vas povabim vas, da se zberete v svoji župniji na lastnem praznovanju. Med seboj si podelite izkušnje in dogodivščine na poteh, ki ste jih prehodili, ogledate si lahko kakšen film naših misijonarjev na Youtube kanalu Misijonskega središča Slovenije in se okrepite s pijačo in jedačo.

Že vnaprej se zahvaljujem vašim župnikom in drugim animatorjem, ki so vas vodili in stali ob strani v teh dnevih in za organizacijo vašega praznovanja. Hvala vam, da ste mali misijonarji po vaših župnijah.

 

msgr. dr. Andrej Saje,

novomeški škof