« Nazaj na prvo stran

Slomškova nedelja v Lemontu

1. oktober 2012

Nedelja, 30. september 2012

Pišem vam iz Lemonta – ameriških Brezij, kot pravijo tukajšnji Slovenci. Tu imajo naši rojaki svoj center. Zgradili so ga na nekdanji farmi, ki obsega 50 hektarjev. Pred nekaj urami smo se prebudili v lepo sončno nedeljo in kot je videti tudi topel dan. Včeraj smo imeli 26 stopinj celzija. Danes bomo imeli tu v Lemontu v cerkvi Marije Pomagaj t.i. Slomškovo nedeljo. Minuli konec tedna smo imeli Baragove dneve, zato Slomškovo nedeljo obhajamo šele danes. V cerkvi Marije Pomagaj je tudi lep stranski oltar posvečen Slomšku in vse kaže, da njegov god tu vsako leto slovesno obhajajo. Za to slovesnost je cerkev lepo okrašena. Pred sveto mašo bom v slovenskem centru blagoslovil nove ministrantske obleke, sledil bo sprejem novih ministrantov. Med nas je ob koncu tedna prišel tudi provincial p. Stane Zore, ki se nam bo pridružil pri bogoslužju, ki bo potekalo v slovenskem jeziku, ravno tako petje.  Za tiste, ki slabo ali pa sploh ne razumejo slovenskega jezika, smo nagovor prevedli v angleščino.

Tukajšnji Slovenci so tudi zelo gostoljubni in pozorni do obiskovalcev iz Slovenije. Življenje tukaj je kar pestro, gotovo pa se čuti močna slovenska zavest, še posebej pri starejših. Imamo tudi posameznike, ki so tu rojeni, stari že 60 let, a kljub temu lepo govorijo slovenski jezik.

Tu v Lemontu je na samostanskem pokopališču pokopan tudi ljubljanski škof Gregorij Rožman. Njegov grob večkrat obiščemo. Tako se polni lepih vtisov jutri že vračamo v domovino.

škof Andrej Glavan