« Nazaj na prvo stran

Slovenska karitas zbira sredstva za pomoč prizadetim v neurju v Črnomlju

11. junij 2018

Slovenska karitas pričenja z akcijo zbiranja sredstev za pomoč prizadetim v toči v petkovem neurju v Beli Krajini. Še posebej so prizadeti posamezni kraji v Občini Črnomelj, v manjšem obsegu pa tudi druge lokacije. Prizadetih je več sto stanovanjskih objektov. Zbrana sredstva v akciji bodo namenjena socialno ogroženim gospodinjstvom predvsem pri pokritju stroškov nakupa strešnikov, ureditvi streh, ki so bila pokrita s salonitno kritino in drugo kritino ter menjavi poškodovanih stekel. Prošnje za pomoč (obrazec) je mogoče oddati na Župnijsko karitas Črnomelj in Škofijsko karitas Novo mesto, ki bosta v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi koordinirali pomoč.

Svoj dar lahko prispevate na:

SLOVENSKA KARITAS
Kristanova ulica 1
TRR (Nlb): SI56 0214 0001 5556 761
Sklic: SI00 201
Namen: NEURJE 2018
BIC banke: LJBASI2X
Koda namena: CHAR

Več informacij na www.karitas.si

Pomagate lahko tudi s SMS sporočilom KARITAS na 1919, s katerim boste prispevali 1 eur za strešnik. Prispevajo lahko uporabniki Telekom Slovenije, A1, Telemach in T-2.


 

Pričevanje iz Župnije Črnomelj po petkovem neurju s točo

Verjamem, da vam informacij o dogajanju v Črnomlju po petkovi katastrofalni toči ne manjka. Pa kljub temu napišem še nekaj besed.Stanje je resno. Solidarnostna pomoč gasilcev iz vse Slovenije je res fantastična in neopisljiva. Ljudje so neizmerno hvaležni za to. Jokajo od sreče, da v težavah niso sami.Včeraj in danes sem obiskal skoraj vse vasi v obeh župnijah Dragatuš in Črnomelj, ki so bile 'potolčene' v petkovi toči (Dragovanja vas, Blatnik, Doblička gora, Jelševnik, Talčji vrh, Rožanec, Dolnja Paka, Sela pri Goleku, Stražnji vrh, Svibnik) in se srečal z ljudmi.Ne zavedamo se še povsem, kaj bo prišlo čez teden dni…. Zdaj so strehe za silo pokrpane, številne v celoti prekrite s folijo…

To so zgodbe ljudi:

  1. Pri  nekaterih družinah ne gre samo za eno streho. Tam kjer so kmetije gre pri eni družini tudi za 5, 6 ali celo 7 streh in še v veliki večini uničen pridelek, že pospravljene krme …

  2. Ali pa povsem nova hiša, še ne vseljena, grajena na kredit in uničena streha … - družina s petimi otroki, samo mož zaposlen.

  3. Družina, ki se ukvarja s prodajo rabljenih avtomobilov, pripeljanih iz Nemčije, 7 avtomobilov z razbitimi stekli in valovitim plehom po celi površini…

  4. Mlada prevzemnica kmetije, komaj pred mesec dni kupila traktov, zdaj ima uničene tri strehe ...

  5. Družina na stari hiši pravkar dela novo fasado, velik strošek, ki še ni poplačan, ter 6 uničenih streh ...

  6.  In še bi se dalo naštevat …

Dogajajo se tudi čudovite zgodbe, da poleg gasilcev prihajajo na pomoč prijatelji in sorodniki prizadetih, ne samo kot delovna sila ampak sami od sebe prinašajo kuverte z denarnimi darovi za premostitev denarnih težav.

Vseh posledic se še nihče ne zaveda. Kaj bo storila država je veliko vprašanje, morda bo dala kakšne kredite, posojila … Kako bodo to ljudje odplačevali? Skratka največje težave bodo za mnoge družine šele prišle.

Spomnite se teh ljudi v molitvi in prosimo Gospoda, da bo pomoč ljudem v teh okoliščinah predvsem od državnih institucij, res pomoč in ne posojila, ki bodo ljudi, predvsem kmete še bolj ohromila.

Nekateri duhovniki ste me kontaktirali, da boste naslednjo nedeljo oznanili nabirke za Župnijsko Karitas Črnomelj, da bo lahko pomagala družinam, vsaj s simboličnimi zneski, tam kjer so okoliščine res katastrofalnih razsežnosti.Darove lahko nakažete direktno na Župnijsko Karitas Črnomelj:  SI56 0243 4009 1949061

Zgolj informacija: župniji Dragatuš in Črnomelj imata manj poškodovane strehe štirih podružničnih cerkva in eno povsem uničeno. Glede na to, da imamo v obeh župnijah 30 streh, smo jo kar dobro odnesli!

Pozdravljam in priporočam v molitev vse naše prebivalce in farane, ki so v težavah in stiskah. In molite tudi zame.

Gregor Kunej, župnik

Župnija Črnomelj
Ulica Mirana Jarca 5
8340 Črnomelj
e-naslov: zupnija.crnomelj@rkc.si
Župnija Črnomelj in posledice po toči na FB