« Nazaj na prvo stran

Slovesna akademija ob 550-letnici prihoda frančiškanov v Novo mesto

10. januar 2020

Na praznik svetih treh kraljev, v ponedeljek, 6. januarja 2020, sta v frančiškanski cerkvi sv. Lenarta v Novem mestu potekali slovesna akademija in maša ob 550. obletnici prihoda frančiškanov v Novo mesto.

Slavnostni govornik na akademiji je bil zgodovinar in novomeščan dr. Stanko Granda. V program akademije je jubilejni pripravljalni odbor vpletel zgodovinske vire dopisovanja o izročitvi kapele sv. Lenarta v last frančiškanom. Prepevali so kvartet As in solistka Kristina Kastelic.

Po akademiji je sledila slovesna praznična sveta maša, ki jo je ob patrih frančiškanih vodil novomeški škof Andrej Glavan. Tudi on je v nagovoru poudaril velik pečat, ki so ga v 550-letni neprekinjeni navzočnosti novemu mestu vtisnili frančiškanski bratje. Ne le kot voditelji zelo priznane novomeške gimnazije in deške šole ter oskrbniki bogate zgodovinske knjižnice, temveč predvsem na duhovnem področju kot spovedniki in dušni pastirji. Tako frančiškanska cerkev sv. Lenarta še danes velja »veliko spovednico« Novega mesta z okolico in eno od največjih in najbolj živih župnij v novomeški škofiji. Ob začetku maše smo lahko prisluhnili posebnemu pismu papeža Frančiška ob tem jubileju, ob koncu maše pa je škof podelil zbranim apostolski papežev blagoslov.

Maše se je udeležil tudi novomeški župan Gregor Macedoni in številni verniki. Pri maši je prepeval župnijski zbor pod vodstvom Matevža Novaka.

S tem dogodkom se je tudi sklenilo jubilejno praznovanje 550-letnice, ki se je začelo lani jeseni. V tem času so potekali različni dogodki, zgodovinski simpozij, odprta pa je tudi nova trajna zgodovinska razstava v hodniku frančiškanskega samostana.