« Nazaj na prvo stran

Slovesni praznik svetega Jožefa: podelitev odličja "pro Ecclesia et Pontifice" ter Odličja svetega Jožefa

18. marec 2021

Letošnje praznovanje praznika škofijskega zavetnika svetega Jožefa je bilo kljub epidemiji bogato in izredno. Slovesnemu somaševanju na slovesni praznik svetega Jožefa, varuha vesoljne Cerkve in zavetnika novomeške škofije, je ob upoštevanju ukrepov za zajezitev epidemije, navodil NIJZ in Navodil slovenskih škofov v času epidemije Covid-19 v novomeški stolnici ob 18. uri predsedoval apostolski nuncij v Republiki Sloveniji njegova ekscelenca msgr. Jean-Marie Speich, ki je tako prvič po nastopu službe nuncija v naši domovini daroval sveto mašo v novomeški stolnici.

Ob tej priložnosti bo apostolski nuncij podelil odličje »PRO ECCLESSIA ET PONTIFICE« zakoncema Vilmi in Daniju Siter za izjemne dosežke na področju zakonske pastorale in zlasti zakonskih skupin.

UTEMELJITEV

Vilma in Dani Siter prihajata iz župnije Leskovec. Vilma je zdravnica, specialistka družinske medicine, 20 let je delala v ambulanti na Senovem. Dani je profesor angleščine in knjižničar. V devetdesetih letih je mandat in pol opravljal vlogo krškega župana. Dani in Vilma sta starša štirih poročenih odraslih otrok in stara starša šestnajstih vnukov.

Leta 2000 sta se odločila, da bosta svoje izkušnje in moči v celoti posvetila pastorali zakoncev in družin, zato sta ustanovila društvo Družina in življenje. Njegovo poslanstvo je »graditi odnose na temeljih Božje besede in zakramentalnega življenja.« Glavno delo društva Družina in življenje so skupine zakonskih parov. V letu 2019 je bilo v Sloveniji 221 skupin, ki jih je vodilo 178 voditeljskih parov. Mesečnih srečanj se udeleži več kot 1300 parov. Vsako leto je organizirana duhovna obnova za družine, in sicer v dveh skupinah; vsake se udeleži več kot 30 družin. Družina in Življenje organizira tudi romanja, zlasti peš romanja ter pričevanja zakonskih parov po župnijah; izdaja revijo Družina in Življenje, ki doseže približno 4000 prejemnikov.

 

Novomeški škof msgr. Andrej Glavan pa je ob tej priložnosti prav tako podelil »ODLIČJE SVETEGA JOŽEFA,« najvišje priznanje škofije Novo mesto, Župnijski karitas Črnomelj za dolgoletno požrtvovalno delo v na področju dobrodelnosti in pomoči ljudem v stiki.

UTEMELJITEV

Najvišje škofijsko priznanje Odličje svetega Jožefa pa bo prejela Župnijska karitas Črnomelj. Župnijska karitas letos obhaja 30-letnico svoje ustanovitve, saj je bila uradno ustanovljena 17. 2. 1991. Vendar je že pred tem delovala kot skupina »diakonija« v okviru Župnijskega pastoralnega sveta. Karitas je v tridesetih letih svojega delovanja lajšala stiske beguncev ob razpadu Jugoslavije, pomagala mnogim delavcem, ki so izgubili službe ob propadu podjetij;  ob siloviti toči in neurju je zbrala in razdelila veliko sredstev; nudi oz. koordinira učno pomoč otrokom, dijakom in študentom, nudi pa tudi duhovno in socialno pomoč starostnikom v Domu starejših. Na pomoč je v sodelovanju s črnomaljskimi skavti priskočila tudi v času epidemije, ko je najbolj potrebnim razdeljevala pakete in sanitetni material, končno pa je v zadnjem času kupila tudi hišo za medgeneracijski program.

Vsem prejemnikom odličij iskreno čestitamo in želimo zvestobe v službi Kristusu in njegovi Cerkvi!

 

Molitev k svetemu Jožefu, zavetniku novomeške škofije

O sveti Jožef,
skrbni varuh naše novomeške škofije,
varuj nas greha in izprosi nam pogum,
da bomo zlo premagali z dobroto
in sile teme s Kristusovo lučjo.
Varuj nas in našo škofijo,
da bomo po tvojem zgledu
in s tvojo pomočjo
sveto živeli, vero ohranili
in dosegli srečno večnost.

Amen.