« Nazaj na prvo stran

Slovesno vstopili v Leto vere

5. oktober 2012

V škofiji Novo mesto smo v sredo 3. oktobra slovesno vstopili v Leto vere. Pri somaševanju, ki ga je vodil škof Andrej Glavan, so sodelovali praktično vsi duhovniki škofije. Toliko (75) škofijskih duhovnikov še ni bilo v naši stolnici, kar priča, da gre tokrat zares. Vse pogostejši in vse bolj grobi napadi na Katoliško Cerkev in duhovnike v medijih, bleda vera katoličanov in premalo duhovnih poklicev, so znamenja, ki treznijo. Na drugi strani pa se porajajo občestva žive vere, duhovna gibanja, ki močno nagovarjajo ljudi in mnoge dobre prakse v naših župnijah, dajejo upanje, da je mogoče tudi v teh razmerah prinašati ljudem upanje, tolažbo in veselje v Svetem Duhu.

Nagovor škofa Andreja Glavana nam je ponudil skupno izhodišče za Leto vere: »V tem letu naj bi vsi ponovno odkrili zaklad vere. Hkrati naj bi utrdili njene temelje. Temelj vere je osebno srečanje s Kristusom, ki nas ljubi, nas podpira, nam odpušča, nas opogumlja in usmerja v varno prihodnost. Doživljali naj bi Kristusovo navzočnost v živih občestvih Cerkve, ki se trudijo, da bi bila eno srce in ena duša v medsebojni ljubezni. Skratka, ponovno naj bi odkrili lepoto in moč vere.«

In zopet: »V Božjih očeh smo vsi njegovi otroci, ranjeni in prizadeti zaradi medsebojnih sporov, v eno skupnost pa nas združuje Oče sprave in miru. Samo človek, ki trdno veruje v Kristusovo vstajenje od mrtvih, lahko ohrani vero tudi v času preizkušnje. Vzljubimo tudi molitev rožnega venca. Uporabljajmo ta ’božji telefon in čudež tehnike’.«

Škof Andrej Glavan je ob koncu maše v znamenje začetka Leta vere dekanom novomeške škofije izročil zastave z odtisnjenim simbolom Leta vere.

Po maši je v prostorih škofije potekala jesenska pastoralna konferenca za duhovnike. Skupaj so prisluhnili referatu na temo vere, ki ga je pripravil mag. Tomaž Maras. Pastoralno konferenco so nadaljevali po posameznih dekanijah. Na koncu je sledila še pogostitev na škofijskem dvorišču.

Marjan Dvornik

Več o Letu vere si lahko preberete na spletni strani TU SŠK

ali na uradni spletni strani Leta vere v it., ang. ali špa. jeziku.