« Nazaj na prvo stran

Sporočilo policistov o pešcih v prometu

23. november 2017

Pešci so v tem letnem času med najbolj ogroženimi udeleženci v prometu

V  zadnjih  desetih  letih  je  v  prometnih nesrečah na območju Policijske uprave  Novo mesto v prometnih nesrečah umrlo 33 pešcev. 107 pešcev se je v nesrečah  hudo  poškodovalo,  396  je utrpelo lažje telesne poškodbe, le 30 pešcev pa ni bilo poškodovanih. V tem obdobju so bili pešci udeleženi v 566 prometnih nesrečah in v četrtini primerov so nesreče povzročili pešci.

Pešci  so v tem letnem času, ko so temni deli dneva daljši, pogosta je tudi megla  in  padavine,  najbolj  ogroženi  udeleženci  v  prometu.  Policisti ugotavljajo,  da pešci pogosto ne storijo dovolj za svojo varnost. V temnih delih  dneva  ne  poskrbijo za svojo vidnost in nosijo temna oblačila in ne uporabljajo odsevnih teles. Pri prečkanju ceste na prehodih za pešce se ne prepričajo, da so jih vozniki opazili in bodo glede na stanje vozišča lahko vozilo varno ustavili pred prehodom. Izven naselij, kjer ni pločnikov za pešce, številni hodijo po desni strani vozišča in s tem dodatno ogrožajo svojo varnost, saj bistveno zmanjšajo možnost pravočasne reakcije in umika ob nepredvidenih okoliščinah. Predvsem mlajši med hojo uporabljajo slušalke  za  telefon  ali  telefonirajo  med  hojo, to pa tudi pri pešcih zmanjšuje pozornost na dogajanje v prometu.

Pešce  zato ponovno pozivamo, da z upoštevanjem osnovnih varnostnih ukrepov poskrbijo   za  svojo  varnost.  Opozorilo  velja  tudi  voznikom,  ki  naj prilagodijo  hitrost  razmeram na cesti, upoštevajo cestno prometna pravila in  skušajo  predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu. Pozorni naj bodo  na  nepravilna ravnanja pešcev, ki prečkajo vozišče izven prehodov za pešce. Izven naselij naj vozijo po sredini voznega pasu, da zmanjšajo možnost trka s pešcem, ki hodi ob robu vozišča.

Prijazen pozdrav,

Alenka Drenik, predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Novo mesto