« Nazaj na prvo stran

Spreobrni se in veruj evangeliju

22. februar 2023

S pepeljenjem na pepelnično sredo smo stopili v štiridesetdnevni postni čas, ki je zunanje znamenje naše spokornosti in je namenjen duhovni pripravi na obhajanje velike noči, ki bo letos v nedeljo, 9. aprila.

Postni čas je čas milosti, ki simbolizira iskreno željo po spreobrnjenju in poboljšanju našega duhovnega stanja in stopnje kakovosti našega bivanja. S spominjanjem na sveti krst in s spokornim življenjem, ki naj bo brez hinavščine do vseh naših bližnjih in drugih ljudi, bomo kristjani lahko praznovali veliko noč v vsej njeni veličini.

Po določilih postne postave sta pepelnična sreda in veliki petek dneva strogega posta, kar velja za vse vernike, ki so stari od 18 – 60 let, za vse ostale petke v postnem času pa velja, da se zdržijo mesnih jedi. Cerkev pa vernikom priporoča, da postu dodajo še poglobljeno osebno molitev, branje Svetega pisma, pogostejši obisk sv. maše, molitev križevega pota, dobra dela in ljubezen do bližnjega.

Postni čas pa je tudi čas izrednih milosti, ki nam jih deli Gospod Jezus Kristus, naš Odrešenik, ki nas izredno ljubi. Vsak dan nas vabi, da opustimo sedanji način življenja, se spreobrnemo in se zaradi Njega odrečemo grešnim navadam in slabostim, kot so sebičnost, nerazumevanje soljudi, samovšečnost in apatičnost do trpljenja drugih. Velikokrat namreč pozabljamo na vzor naše skupne Božje matere Marije, ki je po angelu Gabrijelu v polnosti sprejela božje povabilo k sodelovanju za odrešenje vsega sveta.

Zato naj bo tudi letošnje postno obdobje čas, v katerem bomo svoje življenje uravnali po poti božje milosti in neizmerne ljubezni Boga do človeka. Začnimo živeti novo življenje, ki bo po volji in v skladu z božjimi zapovedmi.

Pripravil in fotografiral: Franci Koncilija.