« Nazaj na prvo stran

Srce se ne boji: spletna premiera

25. maj 2022

Na predvečer praznika blaženega Alojzija Grozdeta vabljeni k spletni premieri dokumentarnega filma o blaženem mučencu Srce se ne boji.

Nezakonski otrok, preseljen k sorodnikom, stran od staršev, odraščanje v revnem kmečkem okolju, pozneje šolanje v mestu – nič ni odvrnilo mladega Alojzija od njegove goreče vere ter boja za pravičnost. Pisec, aktivist ter spreten govorec bojevite narave si je tako med vrstniki hitro pridobil ugled in somišljenike, vendar pa tudi nasprotnike. Svojo pokončno držo in domoljubje je plačal z življenjem. Po svoji tragični smrti je bil Alojzij dolgo tiha priča mučeništva, danes pa je vzornik številnim mladim.

Kratko, a bogato življenje blaženega Alojzija Grozdeta je za vedno zaznamovalo slovenski katoliški prostor. Srce se ne boji je prva slovenska filmska upodobitev kateregakoli slovenskega mučenca.

Igrano-dokumentarni film predstavlja življenje Alojzija Grozdeta, spremlja njegovo pot iz revnega dolenjskega okolja do perspektivnega dijaka ter njegovo tragično smrt. Filmska pripoved je preplet intervjujev in igranih prizorov, ki poskušajo prikazati portretiranca na bolj oseben način. Celoten film si postavlja vprašanje kdo je bil Alojzij Grozde in nanj odgovarja s pomočjo strokovnjakov, zgodovinarjev ter pogleda običajnih ljudi, ki so prišli v stik z njim ali njegovo zgodbo.

Film je nastal predvsem zaradi izjemne zgodbe, ki jo ponuja Grozdetova biografija. Njegov namen pa je širši javnosti predstaviti osrednje poudarke njegovega življenja in zgodovinsko situacijo, ki je privedla do njegove smrti in razglasitve za blaženega. Igrani prizori dopolnjujejo dokumentarno pripoved in jo približajo sodobnemu gledalcu.

V filmu, ki je nastal v produkciji Studia Siposh, in je bil premierno prikazan maja 2019 v Novem mestu, je več kot 20 nastopajočih. Vlogo Alojzija Grozdeta so odigrali trije mladi igralci, ki ga predstavljajo v različnih obdobjih njegovega življenja. Dokumentarni film je večinoma posnet na Dolenjskem, pripravila ga je avtorska ekipa z več kot 70 sodelujočimi, ki so bili z grozdetovskim navdušenjem vpeti v različne vloge in zadolžitve.

Film je zmagal na štirih filmskih festivalih v ZDA, med drugim tudi nagrado za najboljšo režijo na festivalu International Christian Film and Music Festival 2020.

Predvajan je bil še na osmih drugih filmskih festivalih po svetu.

V Sloveniji se je film predvajal v 50 župnijah in dosegel ogromno množico ljudi. Film je bil tudi na sporedu RTV Slovenija, francoski televiziji KTO in mednarodni katoliški televiziji EWTN.

Film je podnaslovljen tudi v angleškem, španskem in italijanskem jeziku. Do sedaj je bilo mogoče film kupiti v DVD obliki in po spletu. Od konca meseca maja 2022 pa je film brezplačno dostopen na spletu.

S tem želimo, da bi najširše občinstvo v Sloveniji in po svetu, življenjsko zgodbo tega mladega slovenskega  mučenca in blaženega v njegovi popolni pripadnosti Kristusu in Cerkvi vse do mučeništva, še bolj spoznalo.

Tudi na: https://vimeo.com/339926664/5dbeaa6760 

Več o filmu: http://www.grozde.si