« Nazaj na prvo stran

Srečanje sodelavcev Karitas črnomaljske dekanije

13. januar 2023

Na četrtek po prazniku Gospodovega razglašenja, 12. januarja 2023, smo se zopet zbrali v Starem trgu ob Kolpi na tradicionalnem srečanju sodelavcev Karitas. Po dveh letih premora zaradi korone se je izkazalo, da nam je srečanje zelo koristno. Tokrat se nas je zbralo blizu petdeset.

Srečanje je imelo tri dele (duhovnega, romarskega in družabnega). Ob 16.30 smo pričeli z molitvijo rožnega venca, ki nas je uvedel v sveto mašo, ki jo je vodil naš škof msgr. dr. Andrej Saje ob somaševanju štirih župnikov.

Škof je poudaril, da je Karitas več kot druge humanitarne dejavnosti, saj vključuje tudi dimenzijo vere. Torej pomagamo bližnjemu v stiski in hkrati slavimo Boga; pri tem pa kličemo božjega blagoslova, ki se lahko izrazi tudi drugače, kot si mi trenutno želimo. Hkrati se je iskreno zahvalil za naš trud in nas spodbudil za naprej.

Po sveti maši smo poromali v Polanski Betlehem, v farno cerkev k svetemu Jožefu. Tu so že ravno tako tradicionalne jaslice z nekaj čez en ar površine in s krepko čez 400 figurami. Sedaj nas v jaslice vpelje 22 prizorov iz stare zaveze na novih klopeh. Ko se od jaslic obrnemo nazaj pa se odpre panorama nove zaveze. Od Jožefovega spanja v Egiptu do Petra in Pavla, ki odhajata v svet z veselim sporočilom. Po kratki razlagi še skupinsko slikanje. Ob izhodu iz cerkve smo srečali predstavnike Škofijske karitas NM.

Sledilo je še srečanje v jedilnici ob krvavicah z zeljem. Ker naše kulturnice  teta Katarina in Bernardka ne zamudita priložnosti, da ne bi predstavili novega skeča, sta nam zaigrali, kako je bilo po prenehanju zapore ob koroni med letošnjo zaporo ceste. Končno smo bili postreženi z izvrstnimi krvavicami, klobasami in zeljem. Za hip je vse utihnilo, potem pa se je pričel pogovor tako rekoč na uho, ali kričanjem čez mizo. Ravno to je tisto, kar daje čar našem srečanjem, da pridemo skupaj, 'ki dobro v srcu mislimo' in se sproščeno pogovorimo.

Jezusov nasvet naj gremo na samoten kraj in si nekoliko oddahnemo, nam je dobro del in se tudi tokrat zelo lepo iztekel.

Gotovo mnogi že mislimo na naslednjega, ki bo drugo leto 13. januarja 2024.

 

Jože Pavlakovič, 

starotrški župnik