« Nazaj na prvo stran

Stična diha tudi v Novem mestu

26. november 2016

V soboto, 26. novembra, je v Baragovem zavodu potekal dogodek »Stična diha«, ki ga je v sodelovanju in na pobudo SKAM pripravil Škofijski odbor za mlade (ŠOM) naše škofije. Namen srečanja je obuditi vzdušje Stične mladih, srečanja ki vsako leto v septembru poteka ob cistercijanskem samostanu v Stični.

Tako je tudi dogodek v Baragovem zavodu potekal pod geslom »Blagor usmiljenim, kajti usmiljenje bodo dosegli« (Mt 5, 7) in bil vsebinsko obarvan s pričakovanjem, kot nas vabi adventni čas.

Ko smo se ob 17h zbrali v dvorani, nas je po predstavitvi programa, ki je potekal skozi cel večer, nagovoril g. škof Andrej Glavan. Spomnil in spodbudil nas je, naj ne pozabimo na veselje v svojem krščanskem življenju, kajti tako lahko pričujemo v svetu. Sledilo je pričevanje zakonskega para Selan, ki sta nam govorila o pomembnosti globoke notranje povezanosti z Bogom in med seboj, ko sta morala skozi hude preizkušnje. Vsi smo bili zelo nagovorjeni. Vseskozi je potekala adoracija v kapeli ter bila priložnost za sv. spoved. Zatem so potekale razne delavnice. Od skavtske do pogovora z g. županom Gregorjem Macedonijem in drugimi gosti o družbenih vprašanjih ipd. Sledila je sveta maša, ki jo je ob somaševanju duhovnikov, asistenci naših bogoslovcev in prepevanju mladinskega zbora iz Šentjerneja daroval p. Tomaž Hočevar OFM. Glede na število udeležencev je bila maša zares središčni dogodek večera. V kapeli se nas je zbralo okoli 80. Po sveti maši pa je bilo na vrsti okrepčilo - »tipična« dolenjska jed - pičiči z omakami :).  Nato pa smo se zopet zbrali v dvorani in prepevali, slavili Boga ob duhovno ritmični glasbi Stična benda, prejeli blagoslov in odšli na svoje domove.

Srečanje je minevalo v zares prijetnem vzdušju, bilo je bogato s pričevanjem in božjo navzočnostjo ter mladinsko razposajenostjo. Hvala g. škofu in vsem duhovnikom, ki ste se odzvali, ter mladim ponudili priložnost za pripravo na adventni čas.


Štefan Hosta, voditelj ŠOM