« Nazaj na prvo stran

Sveta Marija, Pomočnica kristjanov - 24. maj

24. maj 2023

V Sloveniji 24. maja obhajamo slovesni praznik Marije Pomagaj.  Naslov Pomočnica kristjanov ali Marija pomagaj označuje Marijo kot pomočnico in oporo celotnega občestva kristjanov in vesoljne Cerkve. God Marije Pomočnice kristjanov je v bogoslužni koledar katoliške Cerkve uvedel papež Pij VII., ko se je 24. maja 1814 srečno vrnil v Rim iz ujetništva v Franciji.

To je pripisoval Materi Božji h kateri so se verni ljudje zatekali v zaupni molitvi. Kot Pomočnico kristjanov pa so nebeško Mater Marijo častili že davno prej. Na pomoč so jo klicali zlasti v hudih časih. Ko so muslimanski Turki grozili krščanski Evropi je papež Pij V. naročal vernikom, naj molijo rožni venec, po zmagi krščanskega ladjevja v bitki pri Lepantu 7. oktobra 1571 pa je uvedel god Rožnovenske Matere Božje, v lavretanske litanije pa je uvrstil vzklik: Pomoč kristjanov, prosi za nas!

Ob Marijinem naslovu Pomoč kristjanov takoj pomislimo na baziliko Marije Pomagaj na Brezjah, ki je od leta 2000 slovensko narodno svetišče. Drugo svetišče Marije Pomočnice v Sloveniji pa je župnijska in romarska cerkev na Rakovniku v Ljubljani, katere varuhi so salezijanci – sinovi svetega Janeza Boska, velikega častilca Marije Pomočnice.

Vir: Leto svetnikov II.

Zbral in uredil: Franci Koncilija