« Nazaj na prvo stran

Svetnica tedna: sveta Lucija, devica in mučenka - 13. december

13. december 2023

Sveta Lucija je bila premožna mlada krščanska mučenka, ki jo kot svetnico častijo tako katoliški kot tudi pravoslavni kristjani.

Rodila se je leta 284 v Sirakuzah na Siciliji, kjer je stara komaj 20 let že leta 304 umrla mučeniške smrti. Njen god praznujemo 13. decembra, poleg tega je zaradi imena, ki prihaja iz latinske besede »lux« (luč, svetloba), tudi zavetnica vseh slepih in slabovidnih ljudi.

Lucija je živela v Sirakuzah na Siciliji v premožni družini. Po globokem doživetju Boga na romanju na grob sv. Agate je Lucija vzljubila Jezusa in mu zaobljubila devištvo in zahrepenela, da bi tudi sama združila z devištvom še mučeništvo. Njena mati pa je želela svojo hčer omožiti s plemenitim mladeničem, ki pa je bil pogan. Prepričana je bila, da bo Lucija bodočega moža pridobila za Kristusa. Vendar Lucija je preveč ljubila Boga, razdrla je zaroko s snubcem, ki se je zaljubil v njene lepe oči, svoje imetje pa je razdala revežem. Užaljeni zaročenec jo je zatožil rimskemu konzulu, da je kristjanka, kar je bilo takrat smrtno nevarno. Na sodišču, navkljub mučenju, Lucija ni hotela zatajiti svoje vere in zaobljube devištva Bogu, zato jo je konzul obsodil na smrt z obglavljenjem.

Sveta Lucija velja za zavetnico vida in je priljubljena svetnica tudi pri nas, z njenim godom pa so povezani številni različni ljudski običaji. Je zavetnica slepih, kmetov, krojačev in šivilj, pisarjev in notarjev, odvetnikov  ter priprošnjica pri očesnih boleznih, krvotoku in bolečinah v grlu.V novomeški škofiji sta njej posvečeni dve podružnični cerkvi, ena na Kalu v Suhi krajini, druga na Senušah pri Leskovcu v Krškem.

 

Vir: Ognjišče

Pripravil: Franci Koncilija