« Nazaj na prvo stran

Svetnica tedna: sveta Marija Magdalena - 22. julij

22. julij 2023

V Katoliški Cerkvi 22. julija obhajamo god sv. Marije Magdalene, prve žene in priče, ki je videla Vstalega Odrešenika, in prve glasnice, ki je apostolom oznanila vstajenje Gospoda Jezusa Kristusa.

Po dekretu Kongregacije za bogoslužje in disciplino zakramentov in na željo papeža Frančiška se odločitev umešča v sedanji cerkveni kontekst, ki zahteva bolj poglobljen premislek o dostojanstvu ženske, novi evangelizaciji in veliki skrivnosti božjega usmiljenja…S tem je papež izpostavil pomembnost te ženske, ki je pokazala veliko ljubezen do Kristusa, kateri jo je zelo spoštoval, cenil in ljubil!

V zgodovini Cerkve so dolgo časa v pobožnosti in v umetnosti Marijo Magdaleno enačili z Marijo iz Betanije, sestro Lazarja in Marte, ter z neimenovano »veliko grešnico«, ki je Jezusu v farizejevi hiši med obedom mazilila noge, potem ko jih je oprala s svojimi solzami ter obrisala s svojimi lasmi. Zdaj je končno dokazano, da gre v resnici za tri povsem različne osebe.

Današnji svetnici je ime Marija, Magdalena pa je njen priimek, ki pove, da je bila doma iz Magdale, ribiškega mesteca na zahodnem bregu Genezareškega jezera. Iz dveh pripomb v Lukovem in Markovem evangeliju vemo, da je Jezus iz Marije Magdalene izgnal sedem hudih duhov. Število sedem v Svetem pismu pomeni veliko število, množico. Ta omemba pove, da je bila Marija popolnoma v oblasti nečistih hudih duhov. Vendar po spreobrnitvi je Marija Magdalena ostala Jezusu zvesta vse do konca, do njegove smrti na Kalvariji in še do groba. Pod križem je vztrajala z Jezusovo materjo Marijo in z edinim učencem Janezom, ki ni strahopetno pobegnil, tako kot so drugi. Ko je minil praznični dan velike noči, so Marija Magdalena, Marija, mati Jakobova, in Marija Saloma kupile dišav, da bi Jezusovo telo v grobu mazilile. Evangelist Janez pa nam je ohranil čudoviti prizor srečanja Marije Magdalene z vstalim Jezusom. Ko je stoječ ob praznem grobu jokala, jo je Jezus sočutno vprašal: »Žena, kaj jokaš? Koga iščeš?« Magdalena je mislila, da govori z vrtnarjem, zato je prosila, naj ji pokaže, kam je dal Jezusovo telo. Ko jo je Jezus poklical po imenu: »Marija!«, pa ga je prepoznala. Trdno je bila prepričana, da je Gospod vstal od mrtvih in to veselo novico je kot prva  nemudoma sporočila njegovim učencem.

Umetniki upodabljajo Marijo Magdaleno s posodico z oljem za maziljenje, stoječo pod križem, ali kot spokornico z razpuščenimi lasmi s knjigo, s Križanim, s spokornim bičem v rokah in z mrtvaško glavo pred seboj. Stari Grki pa so jo že zgodaj častili kot »nosilko miru in povsem enakovredno apostolom«.

Viri: Družina, Ognjišče in Leto svetnikov III.

Pripravil: Franci Koncilija