« Nazaj na prvo stran

Svetnica tedna: sveta Terezija Deteta Jezusa - Mala Cvetka, 1. oktober

1. oktober 2023

Sv. Terezija Deteta Jezusa je živela kratko, skrito in zelo preprosto življenje, po smrti in objavi njenih spisov pa je postala ena najbolj priljubljenih svetnic. Leta 2015 sta bila za svetnika razglašena tudi njena pobožna starša Louis Martin in Zelie Guerin, ki godujeta 12. julija, ki sta v mladih letih oba stremela po svetosti in bivanju v samostanu.

Bog pa je njuni življenjski poti vodil tako, da sta se poročila in v zakonu se jima je rodilo devet otrok, dva dečka in sedem deklic. Dečka sta umrla v nežni mladosti, od sedmih deklic pa jih je kar pet izbralo redovniški poklic. Vse so dočakale visoko starost, razen Terezije, ki se je rodila 2. januarja 1873, pri 24 letih pa je zbolela za tuberkulozo in 30. septembra 1897 umrla.

Sv. Terezija Deteta Jezusa je živela kratko, a zelo intenzivno in globoko duhovno življenje. Kmalu je ugotovila, da jo Bog kliče v redovno življenje, kjer je naskrivaj neprenehoma molila in svoje trpljenje žrtvovala za duhovnike. Prizadevala si je pozabiti nase in delati majhna dela ljubezni, ker ni verjela, da bi lahko opravljala velika dela.Prebrala je dela sv. Janeza od Križa, kar je bilo za mlado karmeličanko dokaj nenavadno, občudovala je tudi mučeništvo karmeličank iz Compiègne, ki so bile žrtve francoske revolucije, leta 1894 pa je zase končno našla »malo pot«, s katero je pokazala, da je svetost mogoče doseči tudi z opravljanjem vsakodnevnih malih del z veliko ljubezni in ostati pri tem majhna pred Bogom.V samostanu je preživela devet let pod redovnim imenom sestra »Terezija Deteta Jezusa«.  Zadnja štiri leta je bila voditeljica novink, s katerimi je imela zanimive pogovore o redovnem življenju

Na veliki petek, 2. aprila 1896, je prvič izkašljala kri. To je bil jasen znak jetike, ki je bila do konca prejšnjega stoletja praktično neozdravljiva bolezen. Terezijo je čakalo še osemnajst mesecev hudega telesnega in duševnega trpljenja, kajti umrla je šele 30. septembra 1897. Umrla je s preprostimi besedami na ustnicah: »Moj Bog, ljubim te!« in pogledom,uprtim v Križanega, ki ga je držala v rokah.Točno leto dni po njeni smrti so bili v knjigi Povest duše objavljeni tudi njeni sloviti zapiski o njenem bogatem duhovnem življenju. Pred sto leti,torej leta 1923, je bila Terezija razglašena za blaženo, za svetnico pa dve leti pozneje. Leta 1927 pa je bila skupaj s svetim Frančiškom Ksaverijem razglašena tudi za glavno zavetnico misijonov. Zaradi njenih številnih dragocenih spisov je papež sv. Janez Pavel II. sv. Terezijo leta 1997 razglasil še za cerkveno učiteljico. Sv. Terezija je tudi zavetnica Francije in karmeličank. Nad njenim grobom v Lisieux-u so sezidali mogočno baziliko, ki jovsako leto obišče veliko vernikov in je takoj za Lurdom najbolj priljubljen romarski kraj v Franciji.

 

Vira: Družina, Ognjišče in Leto svetnikov IV.

Pripravil: Franci Koncilija