« Nazaj na prvo stran

Svetnik tedna: Marija, sveta Božja Mati - 1. januar

1. januar 2024

Prvi dan leta po prenovljenem koledarju obhajamo praznik Marije, svete Božje Matere, kot krono osmine Gospodovega rojstva. Nekdaj pa se je praznik imenoval obrezovanje Gospodovo, o čemer še vedno govorit tudi prazniški evangelij. Kakor vsak judovski deček, je bil osmi dan obrezan tudi Marijin sin Jezus.

Njegova pokornost obredu obrezovanja je pomenila, da se podreja postavi izraelskega ljudstva za ves čas svojega zemeljskega bivanja. O tem piše tudi evangelist Luka, ko pravi: » Ko je bilo dopolnjenih osem dni, je bil otrok obrezan in dali so mu ime Jezus«(Lk 2, 21), kar pomeni: Jahve ali Odrešenik.

Šele pri zadnji večerji je po spremenjenju vina v svojo kri napovedal konec Mojzesove postave, ko je rekel: »Ta kelih je nova zaveza v moji krvi, ki se za vas preliva« (Lk 18, 20). Ko je prelil lastno kri na križu, je prenehala obveznost postave, dane Mojzesu (Apd 15, 29). Kristjani imamo namesto obreze krst. Ta zakrament nas vceplja v živo telo Cerkve in napravlja deležne odrešenja po Jezusovi krvi. Sv. Pavel zato imenuje krst »Kristusovo obrezo« (Kol 2, 11.12). Ob tej temeljni misli današnjega praznika ne smemo prezreti resnice, da je naša pripadnost božjemu ljudstvu nove zaveze velik božji dar. Deležni smo ga, ker nas Bog ljubi in je zato dal sam sebe in svojo kri v odkupnino za nas. Novo leto nas opozarja, da nihče nima toliko ljubezni kakor učlovečeni Bog, ki je dal svoje življenje za nas in nam sadove te žrtve naklanja po krstu.

V novo leto torej stopamo polni hvaležnosti do Boga, v zaupanju na njegovo odrešenje po Jezusu, pa tudi z zavestjo velike lastne odgovornosti, kako »gospodarimo« z milostjo, ki nam je dana. Kakor si božičnega praznika ne moremo predstavljati brez Marije, matere božjega Sina, tako je nujno navzoča tudi, ko praznujemo Gospodovo obrezovanje. Zato je 1. januar tudi Marijin praznik, med najstarejšimi prazniki Matere božje. Marija je bila voljno orodje božjih načrtov za naše zveličanje, saj je s svobodno vero in pokorščino sodelovala pri odrešenju človeštva. 

Na pragu novega leta nas torejsprejema mati Marija in nas vabi, naj se pod njenim vodstvom in varstvom prepustimo ljubečim rokam neskončno modre božje previdnosti.

Vir: Leto svetnikov

Pripravil: Franci Koncilija