« Nazaj na prvo stran

Svetnik tedna: sveti Frančišek Saleški, škof in cerkveni učitelj - 24. januar

24. januar 2024

Pred dobrimi štiristo leti je Frančišek Saleški, današnji godovnjak, skupaj s svojim bratrancem šel v Savojo spreobračat kalvince, zagrizene sovražnike katoličanov. Ljudje so se bali prihajati k njunim pridigam, zato je Frančišek začel tiskati kratke in ognjevite letake v obrambo katoliške vere in Cerkve in jih je z velikim uspehom širil med ljudmi.

Bil je zelo izobražen mož, ki je imel čut za lepo oblikovanje misli. Pisanje mu je postalo potreba in užitek. Iz njega se je razvil v oblikovnem pogledu prav pomemben pisatelj, ki ima odlično mesto v francoskem slovstvu, vsebinsko pa so njegovi spisi pomembni za ves katoliški svet. Zato ga je papež Pij IX. leta 1877 razglasil za cerkvenega učitelja, Pij XI. pa leta 1923 za zavetnika katoliških pisateljev in časnikarjev.

Rodil se je 21. avgusta 1567 v Savoji kot prvorojenec stare plemiške družine. Na njegovo življenjsko pot so odločilno vplivala leta študija v Parizu, kjer je dosegel odlično izobrazbo, notranjo dozorelost in globoko duhovno   življenje. Frančišek je leta 1593 prejel mašniško posvečenje in kmalu postal odličen pridigar in zelo iskan spovednik. Za duhovnega voditelja so si ga izbrali celo njegovi starši in drugi domači. Frančišek je skupaj s sv. Ivano Šantalsko ustanovil red Obiskanja blažene Device Marije, redovno ustanovo za ženske, ki niso zdržale strogih pravilo in zahtev drugih redov. Bil je tudi iskan duhovni voditelj.

Škofovsko posvečenje je sv. Frančišek prejel leta 1602. Kot škof je »vsem postal vse«. Posebno skrb je posvečal vzgoji in izobrazbi dobrih duhovnikov. Nikomur ni odrekel osebnega pogovora. Obiskal je tudi najbolj zakotne dele svoje škofije. Ob nedeljah in praznikih je vernikom sam razlagal krščanski nauk. Pri vsem tem je tudi veliko pisal. V svojih spisih, najbolj je znana Filoteja, je poudarjal misel, naj se krščansko življenje uresničuje v svetnem življenju in prava pobožnost mora voditi vsako poklicno delo. Sv. Frančiška Saleškega je med svetnike prištel papež Aleksander VII. že leta 1665, zaradi njegove uspešne pisateljske dejavnosti pa ga je papež Pij XI. leta 1923 razglasil za zavetnika katoliških pisateljev in časnikarjev.

 

Vir: Ognjišče

Pripravil: Franci Koncilija