« Nazaj na prvo stran

Svetnik tedna: sveti Janez, evangelist - 27. december

27. december 2023

V zboru Jezusovih apostolov je bil Janez najmlajši. V apostolsko službo je bil poklican nekega dne, ko je z bratom Jakobom in očetom Zebedejem, ribičem po poklicu, popravljal mreže: tedaj je prišel mimo Jezus in na njegov klic sta brata takoj pustila vse ter šla za njim.

O tem poroča evangelist Matej. Srečanje Janeza z Gospodom ga je sicer vsega prevzelo, vendar pa še ni spremenilo njegovega vzkipljivega značaja, zaradi katerega je Jezus njega in njegovega brata Jakoba imenoval »sinova groma«. Sicer pa je bil Janez med vsemi apostoli najbolj učljiv in je bil Gospodu vedno najbližji. Skupaj z bratom Jakobom in Petrom je bil priča Gospodovega poveličanja na gori Tabor in obujenja Jairove hčerke.

Ko so Jezusa prijeli, je edini od apostolov ostal v Jezusovi bližini v njegovih najtežjih urah, tudi pod križem na Kalvariji. Tam mu je umirajoči Gospod zaupal najdragocenejše, kar je imel na tem svetu – svojo mater. Na velikonočno jutro, ko je Marija Magdalena apostolom sporočila, da je Jezusov grob prazen, je skupaj s Petrom odhitel tja. Ko pa se je vstali Kristus prikazal apostolom, ko so lovili ribe, ga je Janez prvi prepoznal in je Petru dejal: »Gospod je!«Po Jezusovem vnebohodu je imel Janez v apostolskem zboru veliko veljavo – najbrž tudi zato, ker je bil varuh Jezusove matere Marije. Kmalu je šel oznanjat evangelij v Efez in z njim je šla tudi Marija in je ni zapustil vse do njenega vnebovzetja. Tam je Janez doživljal razne in številne preizkušnje. Ko je odklonil češčenje poganskih bogov, so ga odpeljali v Rim in ga vrgli v kotel vrelega olja, iz katerega pa je bil čudežno rešen. Kasneje je bil izgnan na otok Patmos v Egejskem morju, kjer je napisal Razodetje ali Apokalipso in četrti evangelij, ki govori o Jezusovem drugem prihodu in o dogodkih, ki pripravljajo nanj.

 Sveti Janez Evangelist je zavetnik teologov, pisateljev, knjigarnarjev, tiskarjev, knjigovezov, kiparjev, slikarjev, steklarjev, viničarjev in mesarjev. Je tudi priprošnjik proti zastrupitvam, proti opeklinam, bolečinam v nogah in božjasti, je priprošnjik proti toči in za dobro žetev.

 

Vir: Ognjišče

Pripravil: Franci Koncilija