« Nazaj na prvo stran

Svetnik tedna: sveti Janez XXIII. - dobri papež - 11. oktober

11. oktober 2023

Sv. Janez  XXIII. se je rodil 25. novembra 1881 v lombardski vasici Sotto il Monte pri Bergamu v revni kmečki družini kot četrti otrok od štirinajstih z imenom Angelo Giuseppe Roncalli. Obiskoval je semenišče v Bergamu in nadaljeval študij teologije v Rimu, kjer je bil leta 1904 posvečen v duhovnika.

V času prve svetovne vojne je bil Roncalli vpoklican v vojsko kot bolničar, v škofiji Bergamo pa je služil v semenišču ter delal z mladimi. V Rimu je bil na lateranski univerzi profesor patristike. Leta 1925 je bil posvečen za škofa, »Pokorščina in mir« pa je bilo njegovo škofovsko geslo. Med drugo svetovno vojno je vstopil v diplomatsko službo Svetega sedeža in odšel v Bolgarijo, Turčijo in Grčijo. Leta 1945 je postal nuncij v Parizu, leta 1953 pa beneški patriarh in kardinal.

Po smrti papeža Pija XII. je bil 28. oktobra 1958 izvoljen za papeža. Kot papež si je izbral ime po evangelistu Janezu. Mnogi so zaradi njegove visoke starosti pričakovali, da bo le »prehodni in tradicionalni papež«, vendar  je kmalu presenetil ves svet, ko je navdihnjen s Svetim Duhom  na božični večer leta 1959 napovedal 2. vatikanski koncil, ki ga je slovesno odprl 11. oktobra 1962 v baziliki sv. Petra v Vatikanu. Sam je vodil sicer le dve seji koncila, saj je v starosti 82 let na binkoštni ponedeljek 3. junija 1963 umrl za rakom. Danes je znan kot »revolucionarni« papež, ki je odprl okna, da bi v Cerkvi zapihal svež veter in je eden izmed najvplivnejših papežev v vsej zgodovini Cerkve.

»Il Papa buono – dobri papež«, kot ga ljubkovalno imenujejo Italijani, počiva pod Hieronimovim oltarjem v baziliki sv. Petra. Leta 2000 je bil razglašen za blaženega, leta 2014 pa za svetnika.

Spomin na papeža in svetnika Janeza XXIII. izjemoma praznujemo na dan otvoritve drugega vatikanskega koncila, in ne na dan njegove smrti.

 

Vir: Ognjišče

Zbral in uredil: Franci Koncilija