« Nazaj na prvo stran

Svetnik tedna: sveti Matija - 24. februar

24. februar 2023

Naloga dvanajsterih apostolov, ki jih je Jezus izbral izmed svojih učencev, je bila oznanjati njegov nauk in pričevati o njegovem vstajenju. Ko so po Gospodovem vnebohodu volili namestnika za izdajalca Juda Iškarijota, ki si je vzel življenje, je apostol Peter v svojem nagovoru dejal, da mora »nadomestni« apostol izpolnjevati dva pogoja: da je bil med Jezusovimi učenci od začetka njegovega javnega delovanja ter da je videl vstalega Gospoda.

Kandidata sta bila dva: Matija in Jožef Barsaba s priimkom Justus (Pravični). Po žrebu je Bog izbral Matija. Tako je resnično sam Bog dal sveti Cerkvi dvanajstega apostola namesto izdajalca Judeža, na svetem Matiju pa se je prav po črki dopolnilo, kar pomeni njegovo ime, ki ga slovenimo: Bogdan!

Sveto pismo o apostolu Matiju ne pove nič drugega kakor to, kar je zapisano o njegovi izvolitvi v Apostolskih delih. Po starem izročilu naj bi oznanjal evangelij najprej v Judeji, nato pa med pogani v Etiopiji, kjer je okoli leta 63 umrl mučeniške smrti: najprej so ga kamenjali, nato pa s sekiro obglavili, zato ga umetniki upodabljajo s sekiro. Za svojega zavetnika so si ga izbrali stavbeniki, mesarji, kovači, krojači, tesarji in slaščičarji. Njegov praznik se v vesoljni Cerkvi obhaja sicer 14. maja, pri nas pa zaradi prastare navade 24. februarja. Staro ljudsko izročilo namreč pravi:»Svet Matija led razbija, če ga ni, ga pa naredi«.

V Sloveniji je šest cerkva, ki so posvečene apostolu sv. Matiju: dve sta župnijski, štiri so podružnične. V novomeški škofiji pa so posvečene sv. Matiju sledeče cerkve: župnijska cerkev na Bučki, podružnična cerkev na Zajčjem Vrhu v župniji Stopiče, podružnični cerkvi na Lazah v župniji Toplice in v župniji Hinje, nekdanja kapela sv. Matija v Gorenji Topli Rebri, ki pa je bila porušena in požgana že med drugo svetovno vojno.

Vira: Leto svetnikov in Ognjišče.

Zbral in uredil: Franci Koncilija