« Nazaj na prvo stran

Svetnik tedna: sveti Nikolaj, škof - 6. december 2023

6. december 2023

Miklavž, kakor v Sloveniji navadno imenujemo svetega Nikolaja, je gotovo eden najbolj priljubljenih svetnikov. S posebnim veseljem ga pričakujejo otroci, ko na večer pred svojim godom hodi od hiše do hiše, ko pridne otroke nagrajuje z darili, poredne otroke pa s šibami strašijo parkeljni. Marsikje pa god svetega Miklavža porabijo tudi za dan krščanske dobrodelnosti, ko se z materialnimi darovi spomnijo zapuščenih, revnih in osamljenih otrok. Podoba tega prikupnega svetnika je v nas močno živa že od otroških let, veliko bolj, kakor podoba marsikaterega drugega svetnika. Sveti Nikolaj je zavetnik novomeške stolne cerkve. 

Sv. Nikolaj je živel v 4. stoletju in je bil škof v mestu Mira v Mali Aziji. Bil je sin edinec, saj njegova starša dolgo časa nista mogla imeti otrok. Starša sta bila odprta za reveže, sin Nikolaj (v grščini njegovo ime pomeni zmaga ljudstva) ju je v tem zelo posnemal. Ko sta mu starša zapustila lepo premoženje, ga je razdelil med reveže, sam pa je postal redovnik. V času, ko je sv. Nikolaj postal škof, so kristjane v rimski državi še vedno preganjali in tudi sam je bil zaradi vere v zaporu. Leta 325 se je udeležil zgodovinskega cerkvenega zbora v Niceji, kjer je bil vsem zgled, zlasti v dobrodelnosti. Kmalu po njegovi smrti, 6. decembra okrog leta 350, so ga ljudje začeli častiti kot svetnika. Zaradi dobrote je postal priprošnjik v različnih življenjskih stiskah.

Sv. Nikolaj je med ljudmi zelo priljubljen, ljubezen do bližnjega in bratovska pomoč pa sta pri svetem Miklavžu nekaj tako samoumevnega, da ganita še tako trdo srce in ga pridobita za dobro. Kljub temu da nam niso ohranjene podrobnosti o njegovem življenju, je sv. Nikolaj zelo priljubljen svetnik, ki ga v vsej zahodni in vzhodni Cerkvi od 2. stoletja dalje častijo kot svetnika, zaradi njegove dobrote pa je postal priprošnjik v vseh mogočih življenjskih stiskah. Prve cerkve v čast sv. Miklavžu so postavljali ob vodah. Na Slovenskem je temu ljubljenemu svetniku posvečenih 120 cerkva, v mnogih pa so naslikani prizori iz legend o njegovem življenju.

Sveti Miklavž, darove prinašaš,
ti si prijatelj malih otrok.
Tvoja ljubezen, tvoja dobrota
naj se med nami širi povsod.
Sveti Miklavž, pomagaj nam,

da bomo postali dobri,kot si bil ti!

 

 

Vir: Ognjišče.

Pripravil: Franci Koncilija